Σπαράγγια: Τροφή & φάρμακο σε 1!

848

Το σπαράγγι αποτελεί ένα «πολυεργαλείο» της φύσης.

Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.

Και ως τρόφιμο και ως φάρμακο συγκεντρώνει μοναδικές ιδιότητες.

 

Ας τις δούμε παρακάτω:

Το σπαράγγι ως τρόφιμο:

·        Τα σπαράγγια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.

Συνταγές: Τα σπαράγγια μπορούμε να τα γευτούμε στον ατμό, στο τηγάνι, βραστά, ακόμη και ψητά. Σε σαλάτες, μακαρονάδες, τάρτες, πίτες, ομελέτες κ.α

·        Συντήρηση: Για να τα συντηρήσετε σωστά τυλίξτε τα με χαρτί κουζίνας βάλτε τα σε χάρτινη σακούλα και αποθηκεύστε τα ψηλά στο ψυγείο.

Το σπαράγγι ως φάρμακο:

Τα σπαράγγια πέρα από νόστιμη τροφή αποτελούν και ένα φυσικό φάρμακο!

Συγκεκριμένα έχουν:

·        Διαιτητικές και διουρητικές ιδιότητες καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως B, CEκαροτένιο, οι  οποίες  εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν  επίσης και  ισχυρή αντικαρκινική δράση.

·        Η θερμιδική αξία τους θεωρείται χαμηλή περίπου 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού.

·        Τα σπαράγγια ωφελούν την καρδιά, τα νεφρά, το ουροποιητικό σύστημα αποτοξινώνοντας τον οργανισμό και «καθαρίζοντάς» τον φυσικά.