Ορκίστηκε η Βουλή της μίας ημέρας

692

Ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλουη Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

Αύριο ωστόσο, μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυσή της με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό “κατώφλι” του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.

Πρόκειται για τη δεύτερη “φευγαλέα” Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της ΙΘ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές και γνωστοποίησε στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Ευθείς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην Αίθουσα της Ολομέλεια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

“Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου”.

Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την τελετή, υπέφραψε το σχετικό Πρακτικό και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής κλήθηκε από τον Προεδρεύοντα να αποπέμψει της Αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους μουσουλμάνους βουλευτές να ορκιστούν στο Κοράνι, ενώ ορκίστηκαν οι βουλευτές που θα θελήσουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Από τους 300 βουλευτές, 104 εκλέγονται για πρώτη φορά και 13 δεν ήταν Βουλευτές κατά την προηγούμενη Περίοδο, αλλά έχουν διατελέσει παλαιότερα βουλευτές.