Ο Τσίπρας για τα 150 ευρώ στους νέους: «Καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη»

10444

Μήνυμα στους νέους έστειλε από τη Λαμία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση αυτή απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα», στην πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, την κρίση της ακρίβειας. «Η αισχροκέρδεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε προσθέτοντας ότι «πριν από 4 χρόνια έταξαν στον λαό καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις και επιτελικό κράτος. Πού πήγαν όλα αυτά 4 χρόνια μετά;».

«Εδώ έχει καταντήσει η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης να ζει με κουπόνια. Παντού υπάρχει ένας pass, αλλά τελικά πουθενά δεν πας με τα pass του κ. Μητσοτάκη», σχολίασε. Μίλησε επίσης για τα «κατορθώματα» της κυβέρνηση «σε σχέση με την καταρράκωση του κράτους δικαίου, τις παράνομες παρακολουθήσεις, την ενημέρωση 108, τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς 10 δισ., τους μισθούς των γαλάζιων golden boys». Πρόσθεσε ότι «το επιτελικό κράτος έχει γίνει το μεγαλύτερο ανέκδοτο, φοβίζει τους πολίτες».

«Η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η μεσαία τάξη έχει καταντήσει να ζει με κουπόνια. Πουθενά δεν πας με τα pass του κ. Μητσοτάκη». Επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε 7,5%. Πρόσθεσε δε, ότι:

  1. Καταρράκωσαν το κράτος δικαίου με τις υποκλοπές
  2. Έδωσαν 10 δισ. απευθείας αναθέσεις.
  3. Το επιτελικό κράτος έχει καταντήσει ανέκδοτο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαξίωσε και τη δημόσια υγεία, λέγοντας ότι στο δημόσιο νοσοκομείο της Λαμίας «αφήσαμε 111 γιατρούς, σήμερα είναι λιγότεροι από 100. Το 2019 υπήρχαν 7 πνευμονολόγοι σήμερα ένας. Υπήρχαν 10 γιατροί στα επείγοντα περιστατικά, σήμερα μόνο 4». «Αυτή είναι η πολιτική Μητσοτάκη, οτιδήποτε δημόσιο το αφήνει στην εγκατάλειψη και την απαξίωση για να σιτίζει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε.

«15 μεγάλες εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας με πάνω από 1 δισ. η κάθε μία το 2022», όπως είπε. «Έταξαν στους συνταξιούχους καλύτερες συντάξεις, αλλά κατάργησαν την 13η σύνταξη και δεν απέδωσαν τα αναδρομικά. 7,5 δισ. στην τετραετία στερήθηκαν οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της 13ης σύνταξης και τα αναδρομικά που δεν έδωσαν».

  1. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος παραγωγής.
  2. 4 χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχοποίησε και απαξίωσε τους νέους.
  3. Έβαλαν φραγμούς στη γνώση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με αποτέλεσμα 20.000 λιγότεροι να περνούν στα πανεπιστήμια. Δεκάδες περιφερειακές σχολές είναι στο όριο της λειτουργίας.
  4. Απάνθρωπες συνθήκες στην εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, με ελαστικοποίηση εργασίας.
  5. Αντί να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση των νέων, αντί να τους δίνει το δικαίωμα στο όνειρο, ο κ. Μητσοτάκης δίνει 150 ευρώ σε όσους γίνουν 18 χρονών. Αυτό δείχνει τον πανικό του, την αλαζονεία του, την περιφρόνησή του απέναντι στους νέους.

«Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι διευρυμένες αδικίες, που έχουν γίνει κανόνες σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τι δίνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης στους νέους που έχουν δικαίωμα να ονειρευτούν; 150 ευρώ», είπε αναφερόμενος στην εξαγγελία Μητσοτάκη και θύμισε τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που τότε έταζε αυτοκίνητα στους νέους.

«Τότε βγήκε το σύνθημα καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη. Σήμερα με ένα 150άρι δεν φτάνει για ένα μπουκάλι ουίσκι, έχει ακριβύνει. Και το σύνθημα θα είναι καλύτερα σφηνάκι παρά τον Μητσοτάκη».

 

 

Κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση

«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι κρίσιμη, δεν θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει έστω και με μισή μονάδα θα επιχειρήσει την επόμενη ημέρα να φτιάξει κυβέρνηση με όποιον τρόπο μπορεί. Το 1ο με το 3ο κόμμα θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση. Αν είναι η ΝΔ 1ο κόμμα θα κάνει το παν, με αθέμιτα μέσα, ακόμα και με εκβιασμούς και πιέσεις, ακόμη με αποστασίες που γνωρίζει η οικογένεια Μητσοτάκη. Δεν θα αναλάβουν το ρίσκο μιας επαναληπτικής εκλογής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Δεσμευόμαστε ότι αν είμαστε 1ο κόμμα θα φτιάξουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή. Να πάρουμε ανάσα. Να φύγει αυτό το καθεστώς. Αυτό είναι διακύβευμα της κάλπης στις 21 του Μάη», τόνισε.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε σε 4 χρόνια 50 δισ. το δημόσιο χρέος και 40 δισ. το ιδιωτικό χρέος και 10 φορές το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πού είναι η νοικοκυροσύνη και η αριστεία του. Είναι ένα κόμμα με 400 εκ. χρέη στις τράπεζες δανεικά και αγύριστα. Δεν θα μας μιλήσει για κοστολόγηση ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  1. Το πρόγραμμά μας θα έχει κόστος για τους ισχυρούς και τα μεγάλα συμφέροντα.
  2. Το κόστος για τον λαό είναι ανυπολόγιστο από τις πολιτικές Μητσοτάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε ένα κόμμα με 180 εκατ. ευρώ χρέη στις τράπεζες και σήμερα έφτασε τα 400 εκατ. ευρώ. Δεν είναι, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης που θα μας μιλήσει για διαχείριση», σημείωσε.

 

«Ανυπολόγιστο είναι το κόστος της πολιτικής Μητσοτάκη. Πόσο κοστίζει η πραγματικότητα που ζούμε: η ακρίβεια, η ανισότητα… ένας 80χρονος να πετιέται έξω από το σπίτι του, όπως είδαμε στη Χαλκιδική», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Να απευθυνθώ στις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν μπορούν να λένε ανιστόρητα πράγματα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του είναι το ίδιο με τη ΝΔ», όπως ανέφερε και πρόσθεσε:

  1. Βάλαμε μέσα στα μνημόνια 2,5 εκ. ανασφάλιστους στην υγεία.
  2. Είναι ανιστόρητο να επαναφέρουν σήμερα το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».
  3. Είναι ανιστόρητο να κάνουν διμέτωπο αγώνα.
  4. Εμείς καταθέσαμε το Συμβόλαιο Αλλαγής με 11 άρθρα. Πείτε μας σε ποιο διαφωνείτε; Τι θέλετε να προσθέσετε; Και ελάτε να βγάλουμε τη χώρα από την κατάσταση που την έχει οδηγήσει η χειρότερη Δεξιά.

 

Το δίλημμα αυτών των εκλογών είναι Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ, είπε και απάντησε: Το αποτέλεσμα θα είναι νίκη του λαού, νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε στις 21 του Μάη να πανηγυρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα ή να πανηγυρίζει ο λαός;», αναρωτήθηκε.

  1. Πολλοί νέοι θεωρούν και δικαίως ότι η ψήφος τους πρέπει να είναι και ψήφος διαμαρτυρίας. Σωστά. Το κρίσιμο είναι να πάνε στην κάλπη. Ποια θα είναι εκείνη η ψήφος που θα πονέσει το σύστημα και το κατεστημένο; Αυτή που θα οδηγήσει σε ήττα τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Άρα μονάχα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο κατεστημένο.
  2. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα.
  3. Το χρωστάμε να αφήσουμε πίσω μας μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

«Ο κ.Μητσοτάκης θα έρθει στο debate για μια συζήτηση παράλληλων μονολόγος. Και μετά τις εκλογές υποσχέθηκε ότι θα έρθει σε ένα debate μαζί μου. Ξέρετε, έχω την αίσθηση ότι δεν θα έρθει γιατί θα είναι η ΝΔ δεύτερο κόμμα. Και θα αρχίσουν τα όργανα. Μάλλον, δεν ήταν γραφτό να γίνει debate με τον Μητσοτάκη», σημείωσε.

Δείτε τον Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία:

 

https://www.ieidiseis.gr/politiki/196978/o-tsipras-gia-ta-150-evro-stous-neous-kalytera-sfinaki-para-ton-mitsotaki