Γ. Κύρτσος: Ο Μητσοτάκης έκανε το έλλειμμα πλεόνασμα με στατιστικό χειρισμό

15409
Ο Μητσοτάκης έκανε το έλλειμμα πλεόνασμα με στατιστικό χειρισμό
Ο ευρωβουλευτής του Renew Europe Γ. Κύρτσος αξιοποίησε τον θεσμοθετημένο διάλογο με την επικεφαλής της Eurostat κ. Kotzeva για να θέσει ένα εξαιρετικά λεπτό στατιστικό και πολιτικό ζήτημα, τη μετατροπή του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος του 2022, σε μικρό πλεόνασμα, με στατιστική διευκόλυνση, προφανώς εν γνώσει της Eurostat.
Οι αριθμοί
Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε συνοπτικά στην εξέλιξη του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος-ελλείμματος κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Το 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα πέτυχε ρεκόρ πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 8,1 δισ. ευρώ ή 4,4% του ΑΕΠ.
Η εντυπωσιακή επίδοση συνεχίστηκε το 2019, με την κυβέρνηση Τσίπρα να έχει καθορίσει τους δημοσιονομικούς στόχους, με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 7,1 δισ. ή 3,9% του ΑΕΠ.
Το 2020, με τη βοήθεια του COVID-19 και των συνεπειών του, υπήρξε δραματική δημοσιονομική υποβάθμιση με πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα 11 δισ. ή 6,7% του ΑΕΠ. Το 2021 η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως με πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα 8,4 δισ. ή 4,7% του ΑΕΠ.
Το 2020 και το 2021 η Ελλάδα είχε σωρευτικά, το μεγαλύτερο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ε.Ε. των «27» και είναι φανερό ότι θα πηγαίναμε σε μεγάλες περιπέτειες αν η βάση εκκίνησης – δηλαδή το πλεόνασμα του 2018 και του 2019 – δεν ήταν τόσο καλή.
Το 2022 παρατηρήθηκε ουσιαστική βελτίωση εξαιτίας της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας και της υπερφορολόγησης των μη προνομιούχων μέσω των αυξημένων, λόγω πληθωρισμού, καταναλωτικών φόρων.
Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στο επίπεδο του 1 δισ., γεγονός που απέτρεψε την αποσταθεροποίηση αλλά έφερε σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του εφόσον πήραν από τους «λαϊκιστές» του ΣΥΡΙΖΑ μία άριστη δημοσιονομική διαχείριση την οποία μετέτρεψαν σε ελλειμματική μέσω υπερβολικών δαπανών, εξυπηρέτησης κομματικής νομενκλατούρας και διαπλοκής.
Η εξαφάνιση του ελλείμματος
Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση θέλησε να μετατρέψει το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα με τη βοήθεια στατιστικών διευκολύνσεων εκ μέρους της Eurostat.
Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών στο δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» που αναφέρει τα εξής: «770 εκ. ευρώ είναι η τελευταία δόση των ANFAs και SMPs, που εκταμιεύθηκαν το 2023, αλλά τελικά αποφασίστηκε από την Eurostat να εγγραφούν στο 2022. Άλλα 380 εκ. ευρώ είναι η δαπάνη που είχε υπολογιστεί για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και είχε εγγραφεί στο 2022, αλλά η Eurostat τη μετέφερε στο 2023. Συνεπώς 1,250 δισεκατομμύρια είναι οι προσαρμογές λόγω Eurostat.»
Έτσι μετατράπηκε το έλλειμμα του 1 δισ. σε οριακό πλεόνασμα 273 εκ. το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.
Data is politics
Ο ευρωβουλευτής του Renew Europe τόνισε στην παρέμβασή του ότι τα στατιστικά δεδομένα έχουν πάντα μια πολιτική διάσταση και γι’ αυτό θα έπρεπε η Eurostat να είναι πιο προσεκτική.
Πρώτον, η κυβέρνηση έχει στήσει πάνω στο υποτιθέμενο πλεόνασμα ένα μπαράζ δημοσιότητας υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη ήττα της στις εκλογές θα είχε δημοσιονομικές συνέπειες ενώ στην πράξη επιδείνωσε τη δημοσιονομική διαχείριση σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα.
Δεύτερον, η κυβέρνηση επικαλούμενη ένα στατιστικά κατασκευασμένο πλεόνασμα προβαίνει σε στοχευμένες προεκλογικές παροχές επειδή δήθεν πηγαίνουμε καλύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί.
Τρίτον, δημιουργείται μία φιλολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το «πλεόνασμα» του 2022 είναι ατού για το μέλλον. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο γιατί το 1,250 δισ. της στατιστικής μείωσης του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος του 2022, θα μετατραπεί σε ισόποση επιδείνωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.
Επιπλέον, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών που έγιναν στο όνομα μιας ανύπαρκτης, όπως αποδεικνύεται, πρόσθετης δημοσιονομικής βελτίωσης.
Η επικεφαλής της Eurostat κ. Kotzeva ευχαρίστησε τον ευρωβουλευτή για τις παρατηρήσεις του, ζήτησε να την ενημερώσει γραπτώς και διαβεβαίωσε ότι η Eurostat ακολουθεί εγκεκριμένους κανόνες στον υπολογισμό των στατιστικών μεγεθών και πως θα απαντήσει λεπτομερειακά στις παρατηρήσεις του. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής ευχαρίστησε την κ. Kotzeva για τη διάθεση συνεργασίας στο όνομα του δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας.