Πώς να ταξινομήσεις τα βιβλία στη βιβλιοθήκη σου

8680

Είσαι βιβλιοφάγος ή βιβλιοσυλλέκτης; Τότε με κάθε νέα δεκάδα βιβλία σίγουρα προβληματίζεσαι για το πώς να ταξινομήσεις τα βιβλία σου σε ένα από τα αγαπημένα σου έπιπλα γραφείου https://www.theodoridi.com/ , αφού η σειρά στα ράφια «χαλάει» με πολλές ταυτόχρονες παραλαβές. Το θέμα είναι να βρεις τη μέθοδο ταξινόμησης που σε βολεύει, ανάλογα και με το τι ζητάς από αυτήν: Θέλεις να είναι “instagramable” για να γίνει inspo των followers σου; Θέλεις η βιβλιοθήκη https://www.theodoridi.com/epipla-grafeiou/apothikeusi σου να ακολουθεί μια λογική σειρά ή τη δική σου τη συναισθηματική; Όπως κι αν έχει, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τις συμβουλές μας:

  1. Aesthetics first

Όπως διαλέγεις βιβλία από το εξώφυλλο, έτσι θέλεις να είναι η εμφάνισή τους καθοριστική για τη θέση τους, μόνο που εδώ μετράει η πλάτη των βιβλίων. Πρώτα τοποθετείς όλα τα βιβλία που θα οργανώσεις στο πάτωμα. Έπειτα τα χωρίζεις ανάλογα το μέγεθός τους: Οι μεγάλοι τόμοι, τα «κανονικά» βιβλία και τα pocket size ξεχωριστά. Έπειτα τα κατηγοριοποιείς ανάλογα το χρώμα της πλάτης τους, αφού αυτό θα είναι το μόνο ορατό: Τις κόκκινες «πλάτες» τις οργανώνεις βάσει αποχρώσεων (σκούρο κόκκινο προς ανοιχτό), όπως και για κάθε άλλο χρώμα. Βέβαια χάνεις βαθμούς λειτουργικότητας, κερδίζεις βαθμούς εμφάνισης.

  1. Ο μικρός βιβλιοθηκάριος

Με τόσες επισκέψεις κάθε εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία, περιμένεις κι από το σπίτι σου την ίδια οργάνωση. Ρίξε λοιπόν όλα τα βιβλία στο πάτωμα και ξεκίνα: ελληνική vs ξένη λογοτεχνία οι δύο μεγάλες κατηγορίες, ενώ μετά χωρίζεις την καθεμία σε δύο μικρότερες: κλασική vs σύγχρονη. Από εκεί και πέρα κάνεις την ταξινόμηση αλφαβητικά ή χρονολογικά ανάλογα με τη χρονολογία κυκλοφορίας των έργων. Αν σε παιδεύουν οι διαφορετικές εκδόσεις, που άλλες είναι σε μορφή τόμου και άλλες pocket, τότε δοκίμασε τις pocket εκδόσεις είτε να τις «κολλήσεις» στο κενό μεταξύ του πάνω μέρος των βιβλίων και του ραφιού, είτε να τις κάνεις ένα πακετάκι μαζί σε ένα ράφι.

  1. Ο συναισθηματικός αναγνώστης

Ναι, δεν είναι όλα τα έργα του αγαπημένου σου συγγραφέα το ίδιο καλά και τα έχεις αγοράσει από ανάγκη. Όμως δεν αξίζουν τα αγαπημένα σου βιβλία να στέκονται στο ίδιο ράφι με αυτά. Εδώ λοιπόν ταξινομείς με το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο στα βιβλία: Μπορείς να ακολουθήσεις μια υποτυπώδη οργάνωση (πχ. ελληνική vs ξένη λογοτεχνία), όμως από εκεί και πέρα διαλέγεις να μπουν στο πιο όμορφο και προσβάσιμο ράφι τα εκλεκτά της καρδιάς σου. Δείξε έτσι την αγάπη σου και στα βιβλία σου, και στους επισκέπτες σου.

Η ταξινόμηση των βιβλίων σου είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση, όμως για την πιο απολαυστική επαφή με τα βιβλία, προτείνουμε οτιδήποτε έχει μία κάποια σειρά. Πώς άλλωστε θα σταθεί επάξια δίπλα στα υπόλοιπα έπιπλα γραφείου σου;