Γιορτάζουν το Κουρμπάν Μπαϊράμι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης

952

Με τον υδράργυρο στα ύψη και με ελάχιστο αριθμό επισκεπτών από γειτονικές χώρες κορυφώνονται σήμερα οι προετοιμασίες για τη μεγάλη θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων και στη Θράκη.

Εορταστικές συνήθειες και παραδόσεις για μια ακόμη φορά με την τήρηση των μέτρων λόγω Covid 19.

Έστω κι έτσι έως το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Ιουλίου μικροί (κυρίως αυτοί), αλλά και μεγάλοι σε ηλικία μουσουλμάνοι θα ανταμώσουν γύρω από εορταστικά τραπέζια, θα ανταλλάξουν ευχές και θα γευτούν παραδοσιακές γεύσεις και γλυκά μην ξεχνώντας και το κέρασμα στους χριστιανούς γείτονες.

Οι τελευταίοι άλλωστε ήδη άρχισαν να τους εύχονται στα Social Media, όπως και οι αιρετοί με επίσημες ανακοινώσεις τους.

Το Ιντ αλ-αντχά, η γιορτή των θυσιών, το Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι μια υπενθύμιση της προθυμίας, που, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση, λέγεται πως έδειξε ο Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του για τον Αλλάχ γι αυτό ακόμη και σήμερα οι πιστοί μουσουλμάνοι μέρες πριν σπεύδουν να προμηθευτούν την αγορά ενός ζωντανού προβάτου και να το σφάξουν δωρίζοντας το ¼ σε άπορες οικογένειες.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Με την Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γεύονται στο σύνολό τους την ισονομία και την ισοπολιτεία τελώντας ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Είναι γνωστό σε ντόπιους αλλά και επισκέπτες άλλωστε ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη, τα περισσότερα από αυτά πλήρως ανακαινισμένα αποτελώντας η περιοχή σύγχρονο παράδειγμα υποδειγματικής λειτουργίας της Δημοκρατίας, αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Κομοτηνή: Γιορτάζουν το Κουρμπάν Μπαϊράμι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης