Το Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας είναι το μεγαλύτερο της περιοχής μας

3178
Στον οικισμό του Μαΐστρου, στα 2 χλμ βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Μαρίνας.
Το Προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας είναι το μεγαλύτερο της περιοχής μας, καθώς συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς που προστρέχουν στην χάρη της Αγίας.
Στο Ναό φυλάσσεται εδώ και πολλά χρόνια η θαυματουργή εικόνα της Αγίας, ενώ από to 2012 έχουμε την ευλογία να φυλάσσεται και τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων της Αγίας, που δωρήθηκε στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης από την Μητρόπολη Ριμνικίου του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Κάθε χρόνο στον Μαΐστρο τελείται μεγάλη Πανήγυρη, με επίκεντρο τις εκκλησιαστικές ακολουθίες στον Ναό της Αγίας Μαρίνας με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Από νωρίς το απόγευμα της 16ης Ιουλίου οι πιστοί προσέρχονταν στον Ναό της Αγίας στον Μαΐστρο για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Αγίας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται στον προαύλιο χώρο εμπρός από τον Ναό ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολουθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως που τελείται μέχρι τη 1.00′ μετά τα μεσάνυχτα. Ανήμερα της Αγίας Μαρίνας, το πρωί της 17 Ιουλίου, τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται Ιερά Αγρυπνία με Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία για τους προσκυνητές που επισκέπτονται τον Ναό. Τις δύο ημέρες της Πανηγύρεως χιλιάδες πιστών προσέρχονται στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν στην χάρη της και να καταθέσουν τα προσωπικά τους προβλήματα και τις ευχαριστίες στην θαυματουργό εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου συνδέεται με τη νεότερη θρησκευτική ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Αίνου, στην Ανατολική Θράκη.

Η εικόνα ανήκε στην Ειρήνη Αμπατζή, κάτοικο του εγκαταλειμμένου Μαΐστρου, που μαζί με τα τρία παιδιά της και τα λιγοστά υπάρχοντά της μετέφερε και την εικόνα, η οποία της είχε δοθεί ως προίκα από τη μητέρα της.

Σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, η εικόνα αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος και ο καλόγερος που τη ζωγράφισε, μετά από κάθε πινελιά που έβαζε, έκανε παράκληση στην Παναγία.

Τα πρώτα θαύματα καταγράφηκαν το 1911, Στην αρχή η εικόνα «δάκρυζε» πριν από κάθε δυσάρεστο γεγονός για τον ελληνισμό. Μάλιστα το «υγρό» αυτό είχε θεραπευτικές ιδιότητες, οπότε πολλοί πιστοί έσπευδαν να πάρουν από αυτό, μόλις αυτό εμφανιζόταν πάνω στο σώμα της εικόνας. Στη συνέχεια καταγράφηκαν πολλά θαύματα, αφού πολλοί πιστοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι κατέφευγαν στο σπίτι της αείμνηστης Ειρήνης ζητώντας τη βοήθειά της Αγίας.

Ακολουθούν χρόνια δύσκολα, με μετακινήσεις πληθυσμών, στερήσεις και κακουχίες, με αποκορύφωμα την προσφυγιά του 1922, τότε που οι κάτοικοι του παλαιού χωριού εγκαθίστανται στην σημερινή τοποθεσία.

Για τους κατοίκους η θαυματουργή εικόνα της Αγ. Μαρίνας αποτελούσε μία σύνδεση της με την εγκαταλειμμένη τους πατρίδα και το παρελθόν τους. Και φυσικά, αποτελούσε απόδειξη της πίστης χριστιανών και μουσουλμάνων στη χάρη της Αγίας. Πολλές οικογένειες συνέχισαν να πηγαίνουν τους ασθενείς τους, για θεραπεία, κυρίως ψυχικά ασθενείς βαριάς μορφής, σχιζοφρενείς ή και «δαιμονισμένους», ελπίζοντας σε ένα ακόμη θαύμα, από τα πολλά θαύματα που άκουγαν ότι γινόταν. Η συμβολή της Ειρήνης ήταν μεγάλη, αφού παρείχε στέγη σε όσους έσπευδαν από μακρινές περιοχές, για να προσευχηθούν στην Αγία, ακόμη και πλέον των 40 ημερών.
Από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, δηλαδή από το 1923 και μετά, κάτοικοι της Αλεξ/πολης αρχικά αλλά και από πολλά σημεία του Έβρου αργότερα, κατέφθαναν την εορτή της Αγίας Μαρίνας στο Μαΐστρο, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα.

Έτσι, σταδιακά στον πλατανότοπο του Μαΐστρου άρχισε να διαμορφώνεται ένα πανηγύρι, με πλήθος κόσμου, που συνδύαζαν το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα στο σπίτι της Ειρήνης, με ημερήσια εκδρομή.

Το πανηγύρι συνεχίζεται μέχρι σήμερα και συνεχώς μεγαλώνει η φήμη του. Κανείς όμως δεν ξεχνά πως η κινητήριος δύναμη για τη μεγάλη προσέλευση είναι η πίστη στη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου.