Υπό κατάληψη το Λύκειο Φερών

1253

Υπό κατάληψη βρίσκεται το Λύκειο Φερών λόγω των αδέσποτων ζώων.

Οι μαθητές αποφάσισαν να φτάσουν στο κλείσιμο του σχολείου, μιας και όπως λένε η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει, αφού κυκλοφορούν και μέσα στις αίθουσες.

Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, χωρίς να βρεθεί άμεση λύση!

Η ανακοίνωση του 15μελούς:

Από τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των μαθητών το Λυκείου Φερών βρίσκεται υπό κατάληψη. Τα αιτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολλά, ο δαίμονας της παραπληροφόρησης όμως υποβαθμίζει την προσπάθεια μας

Ήδη από τις αρχές του 2012 οι μαθητές του Λυκείου Φερών βρέθηκαν εκτός σχολικών εγκαταστάσεων λόγω προβλημάτων στο κτήριο οπού στεγαζόταν μέχρι πρότινος. Από τότε, έχουν περάσει 8 χρόνια και πολλές προσωρινές λύσεις αλλά καμία μόνιμη. Αρχικά μετακόμιση σε άδειες αίθουσες του Γυμνάσιου, που δυσκόλευε το εκπαιδευτικό έργο των καθηγητών μιας και ήταν περισσότεροι μαθητές στο κτήριο από όσους πραγματικά μπορεί να στεγάσει. Στη συνέχεια, διαμόρφωση των παλιών γραφείων της ΕΑΣ Φερών στα πρότυπα αιθουσών διδασκαλίας, χωρίς όμως αυτό σημαίνει ότι ήταν κατάλληλες για να πραγματοποιηθούν μαθήματα. Καταλήγουμε, τα τελευταία χρόνια οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ τα οποία βρίσκονται στην αυλή του Γυμνάσιου και πιο συγκεκριμένα στο γήπεδο μπάσκετ.

Ερχόμαστε στο σήμερα, να συνεχίζουμε τα μαθήματα στα κοντέινερ και μετά από τόσα χρόνια διεκδικήσεων να έχουμε δει μονό τις βάσεις του νέου λυκείου. Όσο όμως βρισκόμαστε σε αυτές τις εγκαταστάσεις τα προβλήματα, αλλά και τα αιτήματα μας για την κατάληψη που πραγματοποιούμε, είναι αρκετά.

Ξεκινώντας, το βασικότερο αίτημα μας είναι η ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου που θα στεγάζει τους μαθητές του Λυκείου, ένα αίτημα το οποίο έχει αρχίσει να υλοποιείται αλλά μέχρι τότε παραμένει στην κορυφή της πυραμίδας. Επίσης, έλλειψη καταλλήλων εργαστηριακών εγκαταστάσεων που μας καθιστά σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με μαθητές άλλων Λυκείων ανά την Ελλάδα. Ακόμη, η έλλειψη διαδρομών και χώρων ανάπαυσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε το διάλειμμα μας εντός των αιθουσών, αυξάνοντας έτσι τα κρούσματα γρίπης.

Τέλος, το θέμα των αδέσποτων. Ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις αλλά πάντα από μια φιλοζωική σκοπιά. Το θέμα με τα αδέσποτα, ταλαιπωρεί ολόκληρη την κοινωνία των Φερών και όχι μόνο το Λύκειο. Χρόνια τώρα μαθητές Γυμνάσιου και Λυκείου μαζί με τις διευθύνσεις τους, σε ένα κλίμα συνεργασίας, φροντίζουν όσα αδέσποτα βρίσκονται στον αύλειο χώρο των δυο σχολείων. Όμως, μιας και μιλάμε για αδέσποτα, έχοντας συνηθίσει σε δύσκολες συνθήκες, πολλές φόρες δημιουργούν προβλήματα στους μαθητές.

Έχουν υπάρξει πάμπολλα κρούσματα επιθετικότητας σε μαθητές οι οποίοι κατάληξαν στο στο κέντρο υγείας. Καταστροφές σε προσωπικά και κοινόχρηστα είδη των μαθητών, ακόμη και ψύλλοι. Όλα τα παραπάνω μας ανάγκασαν να το βάλουμε στα αιτήματα μας. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι η πολιτεία να κάνει κάτι άμεσα έτσι ώστε να εξαλυφθει κάποια στιγμή η μάστιγα των αδέσποτων.

Ζητάμε την συνεργασία πολιτείας, κοινωνίας και φιλοζωικών συλλόγων έτσι ώστε να μην χαρακτηριστεί ξανά αυτό ως πρόβλημα. Με πολύ μεγάλη λύπη διαβάσαμε δημοσιεύματα στο διαδίκτυο τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η έλλειψη έρευνας, η αυξημένη παραπληροφόρηση είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζει την προσπάθεια μας. Είναι τουλάχιστον ντροπή να δίνουμε έμφαση σε ένα από τα αιτήματα, αποκρύπτοντας τα υπόλοιπα.

Χρόνια τώρα οι καταλήψεις στα σχολεία έχουν καταντήσει ως κάτι εθιμοτυπικό, στις Φέρες όμως η υπάρξει μεγάλων προβλημάτων ή μάλλον η έλλειψη κανονικών εγκαταστάσεων μας οδηγεί στην έσχατη λύση την κατάληψης. Κατηγορίες του τύπου, «το κάνουν για να χάσουν μάθημα» δεν μας αγγίζουν. Προτείνουμε σε όλους όσους μας κατηγορούν να φέρουν τα παιδία τους για μερικές μέρες στο «Λύκειο» Φερών. Κλείνοντας, καλούμε όλους τους αρμόδιους επί των θεμάτων να αφουγκραστούν τα προβλήματα μας και να βοηθήσουν στην επίλυση τους.

Επίσης, με το κείμενο αυτό στόχος μας είναι η αποκατάσταση της αλήθεια και η ενεργοποίηση ολόκληρης την κοινωνίας του Δήμου Αλεξ/πολης.

Με εκτίμηση το 15 μελές του λυκείου Φερών