Νέες οδηγίες για προστασία των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο σκουλήκι

837

Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας εκδίδεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα  απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς για την ενημέρωση τους.

  1. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ – ΧΕΙΜΩΝΑ

Τα ενήλικα έντομα της τελευταίας γενιάς του πράσινου σκουληκιού πέφτουν στο έδαφος όπου ανοίγουν στοές στη επιφάνεια του εδάφους στο βαθύτερο σημείο των οποίων (5 έως 10 εκατοστά) νυμφώνονται. Από αυτές τις νύμφες προκύπτουν τα ενήλικα έντομα (πεταλούδες) της επόμενης γενεάς την επόμενη Άνοιξη. Κατά συμπέρασμα, η πρώτη γενεά (πεταλούδες) της νέας καλλιεργητικής περιόδου προκύπτει από τις νύμφες που επιτυχώς διαχείμασαν εντός του εδάφους των βαμβακοκαλλιεργειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού, προβαίνουμε σε στελεχοκοπή/θρυμματισμό των φυτικών υπολειμμάτων (βαμβακιές) και ενσωμάτωση αυτών με όργωμα στο χωράφι. Διότι έτσι καταστρέφεται μεγάλος αριθμός νυμφών του πράσινου που διαχειμάζουν στο έδαφος μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και θα αποτελέσουν τον αρχικό πληθυσμό που θα προσβάλει τη νέα καλλιέργεια και θα προκαλέσει ζημιές (μείωση αρχικού πληθυσμού, μείωση προσβολής).