Αναστασία Γκαρά: “Μία πρωτοφανή κρίση βιώνει το νησί της Σαμοθράκης στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου”

859

Μία πρωτοφανή κρίση βιώνει το νησί της Σαμοθράκης και η ευρύτερη περιοχή του Έβρου, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού, εδώ και μία εβδομάδα. Η ζημιά επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε οικονομικό, επενδυτικό, τουριστικό, κοινωνικό επίπεδο.

Η “σαν έτοιμη από καιρό” Κυβέρνηση επέδειξε τη μέγιστη προχειρότητα στις ενέργειές της, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη οποιουδήποτε συντονισμού, η έλλειψη πρόνοιας κι ενημέρωσης για τους εγκλωβισμένους επισκέπτες και ο εμπαιγμός, τόσο αυτών, όσο και των κατοίκων του νησιού.

Το Υπουργείο, οι κυβερνητικοί Βουλευτές κι εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης έσπευσαν να μπουν σε έναν αγώνα δρόμου διθυραμβικών ανακοινώσεων, για να καρπωθούν πολιτικά οφέλη από την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων. Εμπαίζοντας ένα ολόκληρο νησί, απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο η “επικοινωνία κι όχι η ουσία”.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλαπλά. Τόσο για τις διαδικασίες ελέγχου και την ετοιμότητα και ασφάλεια του νέου πλοίου, τις αδειοδοτήσεις, τη δυνατότητα προσέγγισης στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, ιδιαίτερα σε δύσκολες, αλλά όχι ακραίες, καιρικές συνθήκες. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν δημόσια μέσα του Λιμενικού για την αποσυμφόρηση του νησιού, όπως έγινε στο παρελθόν; Γιατί αποχώρησε ακόμα και το διαθέσιμο “ΑΝΑΞ” για τη μετακίνηση οχημάτων; Γιατί δεν υπάρχει επίσημη και ακριβής ενημέρωση στους ταξιδιώτες και τους κατοίκους; Γιατί υπήρξαν τόσες καθυστερήσεις ακόμα και στην άφιξη του πλοίου; Γιατί ταξίδεψαν επιβάτες σε πλοίο “χωρίς προορισμό”; Γιατί διασύρεται η περιοχή στους τουρίστες και επισκέπτες του νησιού; Και τόσα άλλα γιατί…

Να σημειώσουμε, ότι η κατάσταση και οι δυνατότητες του λιμένα είναι δεδομένες και γνωστές στα κέντρα αποφάσεων, γι’ αυτό και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης – σε αντίθεση με την επί δεκαετίες απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων – προχώρησε στη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των μελετών επέκτασης του λιμένα Καμαριώτισσας και των αναγκαίων έργων ανάπτυξης. Παράλληλα, διέθεσε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για τις μελέτες εφαρμογής των έργων.  Απαιτούμε η  υλοποίηση των έργων να είναι στις άμεσες προτεραιότητες και της παρούσας Κυβέρνησης.

Παράλληλα, είναι σε όλους γνωστή και η δυσμενής κατάσταση των πλοίων της εταιρίας που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο νησί, με ένα καθεστώς έμμεσων εκβιασμών και ομηρίας. Ωστόσο, ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπήρξε τέτοια αναστάτωση με πολυήμερο αποκλεισμό του νησιού, αλλά και εμπαιγμό τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν δημόσια τις ευθύνες τους και να σπάσουν την εκκωφαντική σιωπή των τελευταίων ημερών.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς, όχι μόνο να σκύψουν σοβαρά πάνω στα προβλήματα της Σαμοθράκης, όχι μόνο να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες και να δώσουν λύση στην αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αλλά και να προβούν σε κινήσεις πρόνοιας για τη φιλοξενία των επισκεπτών, σταματώντας τον καταφανή εμπαιγμό τους.

Τέλος, καλούμε τους θεσμικούς φορείς και τις ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων να καταρτίσουν ένα συντονισμένο σχέδιο αποκατάστασης της τουριστικής εικόνας του νησιού της Φτερωτής Νίκης και της άμεσης στήριξης των επαγγελματιών και των οικογενειών του νησιού που επλήγησαν βάναυσα από την υπερφίαλη προχειρότητα και αδιαφορία των υπευθύνων.

Αναστασία Γκαρά,

Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ