Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών στις Φέρες

1829

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 17 Μαρτίου 2019 στις Φέρες και στον Ι.Μ. Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Κομοτηνής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αν. Ρωμυλίας, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος των Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ευρώπης και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. Άνθιμος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ, Βαρθολομαίου ενώ τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γ. Βούτση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ν. Έβρου, κ. Δημήτριος Ρίζος μεταφέροντας τον χαιρετισμό του. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βουλευτής Ν.Δ., κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε την πικρία του για την ολιγωρία της κεντρικής σκηνής απέναντι στη Θράκη, με αφορμή το γεγονός ότι κανένα από τα σημεία του ψηφίσματος του προηγούμενου συνεδρίου δεν εφαρμόστηκε.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της μείζονος Θράκης.

Κατά τη 2η ημέρα των εργασιών του συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στη γλώσσα του θρακιώτικου πληθυσμού, στην έννοια της συλλογικής ταυτότητας, στη σύνδεση με τη διασπορά και τον απόδημο ελληνισμό, τον πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του κ. Λαυρέτζου με την οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης. Επίσης, ο γεωστρατηγικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Διάζωμα, Σταύρος Μπένος επισήμανε την αξία των συνεργειών στην πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, οι αρχαιολόγοι Δόμνα Τερζή και Λίλα Σαμπανοπούλου υπογράμμισαν την αξία του Έβρου ως τον «κάλλιστο των ποταμών» ενώ ο δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης ανέπτυξε πτυχές που αφορούν στην παιδεία και τον πολιτισμό στη Θράκη.

Οι σύνεδροι επισκέφτηκαν επίσης, για προσκύνημα την Παναγία Κοσμοσώτηρα, παγκόσμιο Προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.

Τις εργασίες του συνεδρίου πλαισίωσαν ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ο Έβρος, ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών Η Αγία Σοφία, η Δημοτική Χορωδία Φερών και η χορωδία Φωνές της Θράκης”.

Με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου συντάχθηκε το Ψήφισμα ως ακολούθως:

  1. Σύσταση από τη Βουλή Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη
  2. Συμπλήρωση της απόφασης της Βουλής για τις γενοκτονίες του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής με θεσμοθέτηση –αναγνώριση της Θρακικής Γενοκτονίας (6 Απριλίου)
  3. Λήψη μέτρων για το Δημογραφικό και τη φυγή επιστημόνων και νέων στο εξωτερικό με την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στη Θράκη
  4. Υλοποίηση της ώριμης και επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης του Δ.Π.Θ. για την ίδρυση 9 νέων τμημάτων
  5. Ίδρυση Γεωργικής Σχολής στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης
  6. Δημιουργία αρχειολόγιου Θρακών συγγραφέων
  7. Το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών θα γίνει το 2022 στις Φέρες
  8. Ανατίθεται στην οργανωτική επιτροπή και στον Πρόεδρό της η άμεση προώθηση του ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω σημεία του ψηφίσματος αποφασίσθηκαν ομόφωνα, πλην του 7ου που αφορά στη διεξαγωγή του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών στις Φέρες που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς υπήρχε και δεύτερη πρόταση το επόμενο συνέδριο Θρακών να πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα.