Η Γιαλιά στο Τρίγωνο Έβρου και η αναστήλωση εκ των βάθρων του Αγίου Αθανασίου

3979

Εργασίες αναστήλωσης με τη συνδρομή του στρατού εκτελούνται στα ερείπια του Ναού του Αγίου Αθανασίου Γιαλιάς, όπου από το καλοκαίρι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Μητρόπολη Διδ/χου, Ν.Ορ/δας και Σουφλίου για την αναστήλωση του ναού με την βοήθεια των πιστών και του Στρατού.

Η κεραμοσκεπής με ξύλινο ταβάνι εκκλησία ήταν αφιερωμένη στο ‘Αγιο Αθανάσιο και χρονολογείται πριν από το 1880 ενώ υπαγόταν στην Μητρόπολη Αδριανούπολης.

Η Γιαλιά βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον ορεινό όγκο του Τριγώνου σε υψόμετρο 580 m περίπου και ήταν οικισμός με καθαρά ελληνικό πληθυσμό που αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν μετά την οριοθέτηση των συνόρων στην δεκαετία του 1920.

Επίσης, υπήρχε δάσκαλος, που τον πλήρωνε το χωριό. Εντύπωση προκαλεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όπου εκτός από τον πρόεδρο που διόριζαν οι Τούρκοι, τους υπόλοιπους επτά δημογέροντες τους διάλεγαν οι ίδιοι. Αυτοί ήταν σωματώδεις και από ευκατάστατες οικογένειες.

Στα οθωμανικά αρχεία αναφέρεται ως Γιαλατζίκ που σημαίνει μικρός βοσκότοπος.
Όταν εγκαταλείφτηκε οι κάτοικοι της, μετοίκησαν στην Ελιά στην Στέρνα τη Λεπτή και το Σπήλαιο. Διοικητικά και εκκλησιαστικά ανήκε ανέκαθεν στην Αδριανούπολη. Η ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό έγινε στις 20-5-1920.

Οι φωτογραφίες είναι του κ. Βασίλη Βασιλειάδη