Ίσως η μόνη ευκαιρία για αφύπνιση του Ελληνισμού

1119

Κάποτε, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος διακήρυξε πως «Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα, γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει».

Μπορεί σήμερα, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία άκρως παραχωρητική συμφωνία με τα Σκόπια, να μη δίνει τέτοια εντύπωση, όμως η άλλη όψη του νομίσματος επιδεικνύει με σαφήνεια τις προοπτικές μιας ευρύτερης εθνικής αφύπνισης.
Την τελευταία δεκαετία, έγινε αντιληπτή η προσπάθεια για έναν γενικότερο εξευτελισμό της Ελλάδος.

Η οικονομική κρίση, η οποία επέφερε μνημόνια με καταστροφικά για τον ελληνικό λαό μέτρα λιτότητας, που ανάγκασε τους Έλληνες να σπεύδουν γονυπετώς ωσάν να έπεσε το «μάννα εξ ουρανού» σε κοινωνικά παντοπωλεία για μερικά γραμμάρια λάχανα, η πλήρης καταρράκωση του ηθικού του ελληνικού λαού εξαιτίας των όσων μεταδίδουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης περί ενός τεμπέλικου, οκνηρού, αργόσχολου και χασομερούς λαού τον ώθησαν σε μια αδράνεια. Αποτέλεσμα φυσικά του σοκ που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

Ακολουθούν οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, και των ελληνικών χωρικών υδάτων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, χιλιάδες είναι αυτές οι παραβιάσεις που διενεργούνται ετησίως στην Ελλάδα. Οι νησιώτες βλέπουν τα τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία να αρμενίζουν στο Αιγαίο, και το ελληνικό κράτος να μην μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση.

Οι Θρακείς, να βλέπουν να αναπτύσσεται καθημερινά ένα τουρκικό παρακράτος στη Δυτική Θράκη, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία, κυρίου Ιντζέ στην ελληνική Θράκη, ενόψει μάλιστα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Τουρκίας. Ο ελληνικός λαός; Απόντας.

Τι ήταν αυτό που έκανε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν; Να απαγκιστρωθούν από τα αναπαυτικά σαλόνια και να βγουν έξω στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν; Να εκφράσουν την οργή τους; Ο κίνδυνος για την ύστατη υποχώρηση της Ελλάδος να παραδώσει τη Μακεδονία στα ανίσχυρα και άξια λύπησης Σκόπια.

Τον περασμένο Φεβρουάριο τα συλλαλητήρια Θεσσαλονίκης και Αθήνας συγκέντρωσαν περίπου 500.000 κόσμο. Ειδικότερα όμως οι τελευταίες εξελίξεις, με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ να αποτελεί γεγονός, ανάγκασαν τους Έλληνες πολίτες να μην περιοριστούν μόνο σε ειρηνικές μεθόδους διαμαρτυρίας. Πορείες και διαδηλώσεις κλείνουν τους δρόμους σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδος, σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια διοργανώνουν εκδηλώσεις με τις οποίες εκφράζουν το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων για την ύπαρξη μίας και ελληνικής Μακεδονίας. Κινητοποιήσεις έγιναν και συνεχίζουν να οργανώνονται από την ελληνική ομογένεια στη Νέα Υόρκη, τη Μελβούρνη, τη Στουτγκάρδη, την Φρανκφούρτη και αλλού. Όλος δηλαδή ο ελληνικός κόσμος κινείται μέσα σε μια ευρύτερη έκφραση οργής για το γεγονός που έθεσε εκτός ορίων την υπομονή του Ελληνισμού.

Το θετικό είναι πως ο λαός δεν αντιστέκεται μόνος για το Μακεδονικό. Όλες οι παμμακεδονικές οργανώσεις και σωματεία κατέθεσαν μηνύσεις ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση για τους αντισυνταγματικούς χειρισμούς της σχετικά με την επίλυση του προβλήματος.

Επιπλέον, άνθρωποι του πνεύματος που κάποτε υπήρξαν πρότυπα αγώνα για την ελευθερία της πατρίδος δίνουν το παρών τους. Ο αγαπητός σε όλους Μίκης Θεοδωράκης, ο καλλιτέχνης της αντίστασης, της εξορίας και της ελεύθερης έκφρασης παρέστη σε συλλαλητήριο, και εξέφρασε γραπτώς τις έντονες διαφωνίες του για τη Συμφωνία των Πρεσπών προς την «φασίζουσα αριστερά» όπως αποκάλεσε την ελληνική κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως, 151 Έλληνες και φιλέλληνες ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, επιστήμονες παντός τομέα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια. Και δεν εξέφρασαν αυτή την αντίθεση μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και προς την κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Το Μακεδονικό φαίνεται πως πάει να εξελιχθεί σε κινητήριο δύναμη για τον ελληνικό λαό. Μία κινητήριος δύναμη που αν συνεχίσει να αγωνίζεται μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή μιας νέας εθνεγερσίας που χωρίς εθνικιστικούς μεγαλοϊδεατισμούς θα μπορέσει να ανοικοδομήσει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτειακά και εθνικά την Ελλάδα. Εν τέλει, μπορεί τα λόγια του μακαριστού Χριστόδουλου να αποδειχθούν προφητικά.

*Μέλος της Συμμαχίας Νέων.

  Γιώργος Χατζησάβας