Ορεστιάδα: Ποιός φαίνεται να είναι ο ιππότης που θα σώσει την ΕΒΖ;

2927

Το “κουστούμι” του λευκού ιππότη για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προβάρει, όπως ανέφεραν στο Capital.gr, πηγές με γνώση της διαδικασίας, το Innovation Fund.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας μιλώντας χθες στο Capital.gr, επιβεβαίωσε πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρχει “εικόνα” για το τι μέλλει γενέσθαι, απέφυγε να αποκαλύψει ποιος είναι ο επενδυτής που ενδιαφέρεται, ενώ περιορίσθηκε να αναφέρει πως η διοίκηση της επιχείρησης αναμένει από την Τράπεζα Πειραιώς και την Ernst & Young, που λειτουργεί ως σύμβουλος της διαδικασίας, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τον ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Άλλες πηγές από την εταιρεία που μίλησαν στο Capital.gr σημείωσαν πως μέχρι και την περασμένη εβδομάδα τρεις ήταν οι επενδυτές που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ομίλου της ΕΒΖ (σ.σ. εκτός από τα ελληνικά εργοστάσια η εταιρεία διαθέτει και παρουσία στη Σερβία που αποτελεί και το “φιλέτο” της), δύο funds και η Αυστριακή παραγωγός ζάχαρης Agrana, πακέτο μετοχών της οποίας ελέγχει ομοειδής γερμανική εταιρεία.

Αυτή τη στιγμή πάντως, μοναδικός ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με άλλες πηγές με γνώση της διαδικασίας, φέρεται να είναι το Innovation Fund. Πηγές με γνώση της διαδικασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως είναι πρόωρο ακόμη κανείς να προδικάσει το τι μέλλει γενέσθαι. Όλα, όπως σημείωσαν, θα εξαρτηθούν από το πως θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία η ΕΒΖ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους άνω των 155 εκατ. ευρώ, από το ύψος του “κουρέματος” αυτών και από το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Στην περίπτωση πάντως που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, η περιπέτεια της ΕΒΖ θα συνεχισθεί και το μέλλον της προδιαγράφεται αβέβαιο. Εξέλιξη την οποία θέλει να αποφύγει η Κυβέρνηση, η οποία στην πρώτη της θητεία στις αρχές του 2015, είχε κάνει “σημαία” τη διάσωσή της ΕΒΖ. Τρία χρόνια μετά η εταιρεία, η οποία βαρύνεται και με αμαρτίες παρελθουσών ετών, αναζητά εκ νέου τρόπο διάσωσης.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους εργαζόμενούς της και τους τευτλοκαλλιεργητές, έχει μπει στον “πάγο”, ενώ υπάρχουν στις αποθήκες της σε Ορεστιάδα και Πλατύ 31.000 απούλητοι τόνοι ζάχαρης, εκ των οποίων οι 8.200 είναι δεσμευμένοι από την Τράπεζα Πειραιώς για τα 4 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε για τη μερική πληρωμή των τευτλοπαραγωγών.

Την ίδια ώρα, τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι της επιχείρησης υποστήριξαν στο Capital.gr ότι η φετινή καμπάνια είναι άγνωστο αν και πότε θα ξεκινήσει, αφού όπως ανέφεραν δεν έχει εκδοθεί ακόμη το τιμολόγιο για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, το οποίο παραδοσιακά εκδίδεται τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Σήμερα η ΕΒΖ οφείλει στους τευτολοπαραγωγούς 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 2.000 στρέμματα στην Ορεστιάδα έχουν μείνει στα χωράφια.

Στο θέμα της ΕΒΖ αναφέρθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μιλώντας Στο Κόκκινο σημείωσε: “περιμένουμε εξελίξεις σήμερα (σ.σ. χθες) και αύριο (σ.σ. σήμερα), ώστε με τα νέα δεδομένα στα χέρια μας να μπορέσουμε να συζητήσουμε και πάλι με τους τευτλοπαραγωγούς”.

Ο κ. Χαρίτσης, σημείωσε επίσης πως η εταιρεία βρίσκεται σε “μία κατάσταση δύσκολη, πιεσμένη, κανείς δεν το αμφισβητεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί ως πρώτη προτεραιότητα σε κεντρικό επίπεδο να βρεθεί μία λύση, κατ’ αρχάς για την αποπληρωμή τους (σ.σ. αναφερόταν στους τευτλοπαραγωγούς) και κατά δεύτερον -και γίνεται αγώνας δρόμου καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει- να διασφαλίσουμε ότι και φέτος θα υπάρξει τευτλοκαλλιέργεια και η καμπάνια της νέας χρονιάς”.

Ο ίδιος επεσήμανε “γνωρίζουν όλοι πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σε μία επιχείρηση που τα προηγούμενα χρόνια φορτώθηκε με υπέρογκα χρέη, με κακοδιαχείριση που την οδήγησε στο χείλος της καταστροφής. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, για να υπάρχει τευτλοπαραγωγή στη χώρα, να είναι τα εργοστάσια ανοιχτά και να μπορεί μία τόσο σημαντική βιομηχανία όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να συνεχίσει λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο”.

Πηγή