Περιμένοντας τα Χριστούγεννα στο Διδυμότειχο του 1921

1371

Κείμενο: Ευάγγελος Σ.Σοβαράς (Καστροπολίτης)

Αρχικά οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ.Γεώργιο Βασιλειάδη από την Ξάνθη που μας εμπιστεύθηκε τις φωτογραφίες, από το προσωπικό του αρχείο. Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό του πατέρα του, Δημήτρη ο οποίος υπηρέτησε στο Διδυμότειχο σχεδόν επί δύο χρόνια, από το 1921 έως το 1923.

Οι γονείς του Δ.Βασιλειάδη από την Κωνσταντινούπολη

Ο Δημήτριος Βασιλειάδης καταγόταν από Φαναριώτικη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης και ο πατέρας του ήταν διδάσκαλος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και ο ίδιος ασχολήθηκε με το καπνεμπόριο.

Κατά τη βουλγαρική κατοχή της Θράκης (1916-1919) συνελήφθη και κρατήθηκε όμηρος των Βουλγάρων μέχρι το 1920, οπότε και εργάστηκε στα «Ντουρντουβάκια» (Τάγματα Εργασίας), αντίστοιχα των «Αμελέ Ταμπουρού» των Τούρκων στη Μ.Ασία. Η λέξη «ντουρντουβάκι» αποτελεί ελληνοποιημένη παραφθορά της βουλγαρικής λέξης «τρούντοβι βόιτσκι» (τάγματα εργασίας) ή του «τρούντοβ βόινικ» (φαντάρος αγγαρείας) και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πάντα υποτιμητικά π.χ. «τον πήραν ντουρντουβάκι…» ή «σαν το ντουρντουβάκι έκανε ό,τι του λέγανε.».

Ο Δ.Βασιλειάδης (όρθιος αριστερά) ως όμηρος των Βουλγάρων.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Δημήτριος Βασιλειάδης κλήθηκε στον Ελληνικό Στρατό και υπηρέτησε σχεδόν επί δύο χρόνια στο Διδυμότειχο, ενώ του απονεμήθηκε ο βαθμός του Λοχία Πεζικού.