Νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

2111

Η συνέπεια, η σοβαρότητα και η συνεργασία δρομολόγησαν την σπουδαία δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, ύψους 55 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Γιώργος Φιλιππίδης, χαρακτηρίζει την υγεία ως δείκτη ευημερίας σε μια κοινωνία, για αυτό και από την ανάληψη των καθηκόντων του ανταποκρίθηκε στο αίτημα για νέο νοσοκομείο. Ξεκίνησε συζητήσεις με θεσμικούς φορείς της Ροδόπης και συμφωνήθηκε η διεκδίκησή του. Σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, πριν έναν χρόνο διαπιστώθηκε το χρονίζον πρόβλημα και ο υπουργός πρότεινε να αποταθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο.

Το φετινό καλοκαίρι, ένα σπουδαίο δώρο περίμενε τους κατοίκους, καθώς από τη δωρεά των 200 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχου προς το υπουργείο Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός έθεσε σε προτεραιότητα την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. «Θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο νοσοκομείο με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Τον Απρίλιο του 2017 ξεκινήσαμε επαφές με το Ίδρυμα και ζητήσαμε δωρεά για να πραγματοποιήσουμε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του υφιστάμενου κτηρίου. Στελέχη του Ιδρύματος, σε επίσκεψή τους στο Σισμανόγλειο, αποτύπωσαν την κακή κατάσταση που επικρατεί και αυτό λειτούργησε ενισχυτικά στο να αποκτήσει η έδρα της περιφέρειας νέο νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν νομό 120.000 κατοίκων, με 18.000 φοιτητές, στρατό και σχολή Αστυφυλάκων».

Το νοσοκομείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 92 στρεμμάτων, που παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηνής, την επόμενη τετραετία, καθώς υπάρχουν έτοιμες μελέτες. «Το κτήριο θα είναι ενεργειακά πρωτοπόρο, φιλικό προς το περιβάλλον, με αξιοποίηση των ΑΠΕ. Το Ίδρυμα θα φροντίσει να ληφθούν διεθνείς πιστοποιήσεις, ώστε να αποτελεί κτήριο-πρότυπο».

Ο κ. Φιλιππίδης σημειώνει ότι «με το νέο νοσοκομείο θα περιοριστούν οι διαρροές ασθενών της Ροδόπης προς όμορους νομούς». Υποστηρίζει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει για χρόνια το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρόλα αυτά, όμως, οι κακές κτηριακές υποδομές και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό προκαλούν τη συνεχή μετακίνηση ασθενών. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 50% των οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό είναι κενές. Σημειώνει ότι σε έναν χρόνο πήραν οκτώ θέσεις γιατρών. «Το προσωπικό που ήρθε στο νοσοκομείο τον τελευταίο χρόνο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ανέρχεται στα 70 άτομα».

ypaithros.gr