Εναλλακτική για τα διόδια φέρνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

968

“Δορυφορικά διόδια” καλείται η εναλλακτική πρόταση για τα διόδια που αναμένεται να επεξεργαστεί και να καταθέσει προς την κυβέρνηση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιδιώκοντας να συμβάλλει στη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος επιβολής διοδίων για την χρήση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της. Την πρόταση αυτή κόμισε στη διοίκηση του πανεπιστημίου ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση. Μάλιστα για το σκοπό αυτό χθες ο κος Δημοσχάκης έγινε δεκτός από τον πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη στο κτίριο της πρυτανείας, όπου έγινε συνάντηση εργασίας παρουσία αντιπρυτάνεων και καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.
Τις προθέσεις του ανακοίνωσε αυτήν την συνάντηση ο κος Δημοσχάκης, σημειώνοντας τα παρακάτω: “Το πανεπιστήμιο της Θράκης είναι ένας σημαντικός πυλώνας προόδου της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Γι’ αυτό θα πρέπει εμείς που έχουμε θεσμικές θέσεις να το ενθαρρύνουμε, ώστε μέσα από την παραγωγική  διαδικασία να δημιουργεί, να αναδεικνύει πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από τις θεσμικές υπηρεσίες αυτού.

Τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού είναι πρώτο θέμα στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για αυτό βρίσκομαι εδώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στους παράγοντες της Πολυτεχνικής Σχολής αυτού, ώστε να καταθέσω την εμπειρία μου και να ζητήσω από την πανεπιστημιακή κοινότητα την άποψή τους για τα διόδια. Μετά τα μετωπικά διόδια που είχαμε στους εθνικούς δρόμους και τώρα στους αυτοκινητοδρόμους και στη συνέχεια των πλευρικών και αναλογικών διοδίων που σήμερα εφαρμόζονται σχεδόν καθολικά σε όλη την Ευρώπη, έρχονται στην ζωή των κρατών και των πολιτών τα δορυφορικά διόδια.

Τα δορυφορικά διόδια είναι δίκαια, είναι αναλογικά. Μέσα από μια οικονομοτεχνική μελέτη μπορεί το πανεπιστήμιό μας και το πολυτεχνείο μας να καινοτομήσει μέσα από αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κράτος ώστε αυτή τη μελέτη την οποία θα παρουσιάσει να την χρησιμοποιήσει για το καλό των πολιτών αυτής της χώρας”.
Θετικά διακείμενος προς την επεξεργασία της πρότασης αυτής εμφανίστηκε ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης λέγοντας τα εξής: “Το πανεπιστήμιό μας δραστηριοποιείται από πολύ απλά πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα μέχρι και πολύ σύνθετα όπως τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο που στείλαμε στο διάστημα. Γι’ αυτό θέλουμε να συζητήσουμε μια ιδέα του να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διοδίων στο οποίο να πληρώνει κανείς δίκαια. Σε αυτό εμπλέκονται η Πολυτεχνική Σχολή με τα τμήματά της, με τους συναδέλφους από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών που υπηρετούνε την οδοποιία και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και από την άλλη εκείνοι που σχεδιάζουνε συστήματα, όπως τμήμα των Ηλεκτρολόγων”.
Επιχειρώντας ένα σύντομο ιστορικό για τα διόδια, ο Αλέξανδρος Κοκκάλης αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα Συγκοινωνιακών Έργων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, ανέφερε: “ήταν τα μετωπικά διόδια, τα οποία εύκολα παρακάμπτονταν για κάποιον ο οποίος δεν ήθελε να πληρώσει, μετά προέκυψαν τα πλευρικά διόδια ακριβώς για να πιάσουνε τους χρήστες της οδού που ήθελαν να κάνουν την οικονομία στο αντίτιμο του διόδου.
Η Εγνατία Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος που έχει 63 κόμβους, οπότε αν κάτσουμε και σκεφτούμε τα πλευρικά διόδια που απαιτούνται και αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένας κόμβος έχει τέσσερα σκέλη, τότε πάμε στους 250 περίπου σταθμούς πλευρικών διοδίων. Είναι μια πολύ μεγάλη υποδομή αν θέλουμε να χρεώσουμε δίκαια τους χρήστες, αν θέλουμε να χρεώσουμε τους χρήστες με βάση πόσα χιλιόμετρα κινούνται πάνω σε μια υψηλής ποιότητας υποδομή όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι.
Ο τρόπος για να είναι και πιο γρήγορη αυτή η χρέωση και ακριβώς με την θέση που έχει κάθε όχημα από την στιγμή που μπαίνει έως και την στιγμή που βγαίνει από οποιονδήποτε αυτοκινητόδρομο, να προκύπτουν τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει και έτσι με αυτόν τον τρόπο να χρεώνεται ανάλογα”.
Η πρόταση υλοποίησης μίας μελέτης για τα διόδια θα απασχολήσει την Σύγκλητο του ΔΠΘ που συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη.
Το πόρισμα έρευνας του ΤΕΙ ΑΜ-Θ για τα διόδια
Στο μεταξύ και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ δραστηριοποιείται στο θέμα των διοδίων. Συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα της έρευνας στο ζήτημα των διοδίων θα παραχωρήσει σήμερα, Τρίτη, 27.6.2017 στις 11.00 ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ, καθηγητής Αθ. Μητρόπουλος, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επιστήμονες της Επιτροπής, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον το περιεχόμενο του πορίσματος.

xronos.gr