Ο Αντιδήμαρχος Φερών Νικόλαος Γκότσης μιλάει εφ’όλης της ύλης στο inevros.gr.

6981

Κύριε Αντιδήμαρχε

Παρακολουθούμε την δραστηριότητα σας και με τη σημερινή μας επικοινωνία επιθυμούμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστό στους δημότες τις θέσεις και τις απόψεις σας σε προβλήματα που θα ήθελαν να σας θέσουν.

1.Σαν δημοτική ενότητα ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών.

Αυτή την στιγμή στην Δημοτική ενότητα των Φερών και ιδιαίτερα στην πόλη των Φερών το μεγαλύτερο πρόβλημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών είναι η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δρόμοι λόγο του μεγάλου έργο που είναι σε εξέλιξη της αποχετεύσεως και του βιολογικού καθαρισμού. Είναι ένα έργο ουσίας, ένα έργο που συμβαδίζει με τον πολιτισμό και είναι προαπαιτούμενο για μια σύγχρονη κοινωνία αλλά μας ταλαιπώρησε επί μακρόν. Ευτυχώς ήμαστε προς το τέλος του και η ομαλότητα των οδών σταδιακά αποκαθιστά τε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους η ταλαιπωρία των συνδημοτών μου θα λάβει τέλος.

2 .Οι περιφερειακές υπηρεσίες είναι στελεχωμένες και εξυπηρετούν σήμερα  καλύτερα με τον Καλλικράτη ή η κατάσταση  ήταν πιο λειτουργική με το σχέδιο Καποδίστρια.

Οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες που λειτουργούν στην Δημοτική Ενότητα Φερών ως Δημοτική αρχή μέχρι τώρα τις είχαμε έτσι δομημένες ώστε όλοι οι δημότες να εξυπηρετούνται εδώ για όλες τις υποθέσεις τους και να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη στην έδρα του Δήμου. Δυστυχώς από 1-1-2017 τ μετά από εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών κατά πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Καλλικράτη δόθηκε εντολή στους Δήμους να μαζευτούν όλα τα αρχεία δημοτολογίων και των μητρώων αρρένων στον κεντρικό δήμο και η έκδοση των πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης να γίνει από την έδρα του Δήμου.

Έτσι πλέον οι πολίτες μετά από αυτά θα πρέπει να πηγαίνουν στο ΚΕΠ να κάνουν την ανάλογη αίτηση για να λαμβάνουν το πιστοποιητικό που ζητούν, ενώ πριν ερχόταν στο Δημαρχείο Φερών και εξυπηρετούνταν άμεσα. Να σας πω επίσης ότι από το 2012 είχαμε καταφέρει στην θέση του καταργούμενου υποκαταστήματος ΙΚΑ Φερών να δημιουργήσουμε εντός του δημοτικού καταστήματος γραφείο ασφάλισης ΙΚΑ, ενώ αυτό προβλεπόταν μόνο για τις έδρες Δήμων. Αυτό λειτούργησε μάλλον προφητικά, γιατί οι δημότες μας μετά την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων των ΕΦΚΑ, ιδιαίτερα οι αγρότες του ΟΓΑ θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από το Δημοτικό κατάστημα Φερών

3.Οι δημότες συνεργάζονται με την δημοτική αρχή στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής τους δηλαδή είναι συμμετοχική;

Η συνεργασία με τους δημότες στην επίλυση πολλών προβλημάτων θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητική σε μεγάλο βαθμό. Κάποιες μικρές εξαιρέσεις, όπου ελάχιστοι δημότες δεν μπορούν να αντιληφθούν την δύσκολη κατάσταση οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση και συνεχίζουν να έχουν τις κακές πρότερες συμπεριφορές όπως η απόρριψη απορριμμάτων σε μη προβλεπόμενους χώρους, ο μη καθαρισμός οικοπέδων τους κλπ δυσχεραίνουν το έργο μας .

Οι περισσότεροι όμως συμμορφώνονται στις υποδείξεις μας και συνεργάζονται για την επίλυση ζωτικών ζητημάτων .

4.Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών;Προκαλούν γενικότερο ενδιαφέρον για την προβολή του τόπου;

Λένε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πότε όμως ; Όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και στην συγκεκριμένη ερώτηση τα χρήματα . Στις Φέρες προ Καλλικράτη λειτουργούσε η Πολιτιστική Επιχείρηση Φερών που σήκωνε το βάρος της Πολιτιστικής δραστηριότητας στον Δήμο Φερών . Επιχορηγούνταν από τον Δήμο, αλλά είχε και δυνατότητα λόγο της ευελιξίας της να βάζει αντίτιμο για κάθε εκδήλωση. Έκλεινε συμφωνίες με μεγάλο μουσικά ονόματα και σχήματα, ερχόντουσαν κάνανε την παράσταση τους και το βράδυ σύμφωνα με το συμφωνητικό πληρωνόντουσαν με επιταγή.

Αυτή η διαδικασία ακολουθούνταν γιατί ήθελαν να εξασφαλίσουν το ποσό της παράστασης τους κάτι που στην Αλεξανδρούπολη δεν γινόταν και δεν γίνεται γιατί είναι μια μεγάλη πόλη και η προσέλευση του κόσμου είναι ευκολότερη. Υπό αυτή την έννοια μεγάλα θεατρικά και μουσικά σχήματα δεν ρισκάρουν εύκολα να έρθουν στις Φέρες με δικό τους εισιτήριο. Παρόλα αυτά τα ΒΗΡΕΙΑ είναι ένα ισχυρός θεσμός που συνεχίζει να λειτουργεί ο βασικός πολιτιστικός πυλώνας το καλοκαίρι. Στα ΒΗΡΕΙΑ έχουμε εντάξει και τις δραστηριότητες των Συλλόγων στους οικισμούς μας και είναι κάτι υπέροχο γιατί δίνεται σε πολλούς να επιστέφουν στις γενέτειρες τους με αφορμή μια τέτοια εκδήλωση .

Προχωρήσαμε όμως και στην θεσμοθέτηση από το 2012 του Φεστιβάλ Γκράφιτι για την νεολαία μας, αλλά και από πέρσι, στο διήμερο Φεστιβάλ στο Πόρο το Ευρωπαϊκό χωρίο των Πελαργών κάτι που πραγματικά αρχίζει να προσελκύει αρκετό ξένο κόσμο. Θεσμοθετήσαμε την Χριστουγεννιάτικη Γειτονιά και τα Χριστούγεννα και σε συνάρτηση με το Μόσχο στην Σούβλα η πλατεία των Φερών κατακλύζεται από κόσμο και επισκέπτες Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι πολιτιστικοί μας Σύλλογοι όσο και ο Θεατρικό μας Εργαστήρι κάνουν πολύ καλή δουλειά .

5.Πείτε μας τελευταία λίγα λόγια για τις περιβαλλοντικές σας ανησυχίες για την δημοτική σας ενότητα.

Σε ότι αφορά την περιβαλλοντολογική κατάσταση στις Φέρες να σας πω ότι μετά και την λειτουργία του Βιολογικού μας σταθμού είμαστε σαφώς σε καλύτερο επίπεδο. Σταμάτησε η δυσοσμία που υπήρχε σε πολλά σημεία της πόλης, οι αγρότες μας έγιναν ποιο συνειδητοποιημένοι και προσέχουν την χρήση γεωργικών φαρμάκων αλλά και διαχειρίζονται καλύτερα τις κενές συσκευασίες.

Μετά την μεγάλη φωτιά στα Κοίλα η φύση ξαναβρίσκει τον ρυθμό της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε . Πάντα έχουμε την προσοχή μας για να προλάβουμε και να αποτρέψουμε κάθε ενέργεια που θεωρούμε ότι αντιβαίνει στο νόμο και τραυματίζει το περιβάλλον μας Ένα περιβάλλον που οφείλουμε να διασώσουμε για νέες γενεές των παιδιών μας.