Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου πήρε ο καθαρισμός πυροπροστασίας, τι αφορά και τα πρόστιμα

525

Άνοιξε από τη Δευτέρα (27/5) η ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού πυροπροστασίας οικοπέδων.

Άνοιξε από τη Δευτέρα (27/5) η ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού πυροπροστασίας οικοπέδων.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει ως τις 30 Ιουνίου (αρχικά ήταν 31 Μαΐου αλλά δόθηκε παράταση) να υποβάλουν δήλωση ότι έχουν καθαρίσει οικοπεδικές εκτάσεις και ακάλυπτους χώρους σε περιοχές εντός οικισμών και εκτός σχεδίου με κτίσμα.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων (εδώ), καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (εδώ).

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων akatharista, εκτός των δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων των υπόχρεων ιδιοκτητών έχει και ψηφιακή υπηρεσία, στην οποία υποβάλλονται καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από 1.000 έως 54.000 ευρώ και απειλούνται με φυλάκιση δύο χρόνων.

Το πρόβλημα είναι τα υπολείμματα κλαδεμάτων ποιος θα τα απομακρύνει και θα πρέπει να τα πετάξουν. Σύμφωνα με την απόφαση η συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού είναι ευθύνη των φορολογούμενων πολιτών.

Βέβαια το μέτρο αυτό είναι «έξυπνο» γιατί ρίχνει όλες τις ευθύνες της πυροπροστασίας στους πολίτες, ενώ δεν υπάρχει καμιά ευθύνη του κράτους για τον καθαρισμό των δασών που βρίσκονται γύρω από τα χωριά και τις πόλεις. Όσοι έχουν ζήσει από κοντά φωτιές θα γνωρίζουν ότι με την ταχύτητα του ανέμου οι φλόγες ταξιδεύουν με πολύ γρήγορη ταχύτητα – έχουν περάσει από την μια πλευρά εθνικής οδού στην άλλη – και είναι δύσκολο να τις σταματήσουν κάποια μέτρα κενού οικοπέδου.

Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και εξοντωτικά για τον μέσο πολίτη αλλά σίγουρα θα τονώσουν τα ταμεία των Δήμων για να κάνουν και κάποιες προεκλογικές προσλήψεις. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για έμμεση χρηματοδότηση των δήμων από τους πολίτες.

Ο καθαρισμός του οικοπέδου περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3 μέτρων) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50 μέτρων) και το 50% της κόμης τους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
  • Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την οποία καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια με κτίσμα, οι υποχρεώσεις των δήμων είναι μεταξύ των άλλων οι εξής:

Ο οικείος Δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτεπάγγελτης αυτοψίας, εξέτασης καταγγελιών για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), το οποίο και ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου της παρούσας, αιτείται προς την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:
α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,
β. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος