Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO.
Θερμότερα και ξηρότερα τα νέα για τον καιρό της χώρας μας.
Σε συνέχεια της ανάλυσης της 14ης Μαΐου 2024 επικαιροποιούμε τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες 40 ημέρες στη χώρα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα προγνωστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο (ECMWF) καθώς και από την κίνηση του δείκτη MJO ο οποίος μας δείχνει το γενικό μοτίβο του καιρού ανα εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχουμε να πούμε τα εξής:
Σημαντική διαφοροποίηση έχουν τα στοιχεία σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση αφού τελικά αν και βρισκόμαστε πράγματι αυτή τη στιγμή στη φάση 4 όπως αναμενόταν φαίνεται ότι τελικά θα υπάρξει κυκλική κίνηση στις φάσεις 5, 6, 7, 8, 1 και 2 τις επόμενες 25 με 30 ημέρες. Αυτό θα φέρει σίγουρα περίοδο με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και μία περίοδος με αρκετά αστάθεια κυρίως στο δεύτερο μισό του μήνα.
Η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) άνα βδομάδα για τις επόμενες 40 μέρες έχει ως εξής:
27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου.
Ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατα μέσο όρο έως και 2-3 βαθμούς κελσίου για τις δυτικές κεντρικές και νότιες ενδεχομένως να παρατηρηθούν για λίγες μέρες θερμοκρασίες και πάνω από τους 36 βαθμούς κελσίου. Αξιόλογες μπόρες και καταιγίδες σε Ηπείρο και Μακεδονία κυρίως καθώς και σε κάποια άλλα τμήματα ορεινά και ημιορεινα της ηπειρωτικής χώρας. Απουσία φαινομένων στα νησιωτικά τμήματα.
3 έως 10 Ιουνίου.
Σημαντικα υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές ακόμα και 4-5 βαθμοί κελσίου και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί στο πρώτο ελαφρύ κύμα καύσωνα για τη φετινή θερινή περίοδος με τις θερμοκρασίες και πάνω από τους 36 με 37 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας κάποιες από τις ημέρες. Πολύ λίγα έως καθόλου φαινόμενα για τα κεντρικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας κάποια φαινόμενα μέτριας έντασης μόνο για το Ιόνιο την δυτική χώρα και τα βόρεια ηπειρωτικά.
10 με 17 Ιουνίου.
Κάμψη της θερμοκρασίας αλλά και πάλι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά έως και 1-3 βαθμούς κελσίου και έτσι θερμοκρασίες 32 έως 36 βαθμών κελσίου δηλαδή προχωρημένου Ιουλίου θα συνεχίσουν να υφίστανται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αύξηση της αστάθειας μόνο για το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας από την Μακεδονία έως και την Πελοπόννησο ενώ πολύ λιγότερα τα φαινόμενα για τα νησιωτικά τμήματα τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.
17 με 24 Ιουνίου.
Ζεστός καιρός συνεχίζεται σε όλη τη χώρα ενώ σε κάποια τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας η θερμοκρασίες θα βρίσκεται κοντά στις κανονικές τιμές ενώ αντίθετα στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας έως και 2-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Συνεχίζεται κατά τόπους η αστάθεια σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας κύριως όπως την Ηπειρο την Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά τη Μακεδονία και τα ορεινά της Θράκης και της Πελοποννήσου ενώ καθόλου φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
24 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.
Θα συνεχιστούν οι θερμοκρασίες να είναι υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο σε λίγα τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας ενδεχομένως να κυμαινονται στα κανονικά ή λίγο υψηλότερα επίπεδα λόγω κάποιων φαινομένων. Μειωμένη αστάθεια αλλά υπαρκτή κάποιες από τις ημέρες κυρίως σε ορεινα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ενώ καθόλου φαινόμενα στα νησιωτικά τμηματα και την νότια Ελλάδα.
1 εως 8 Ιουλίου.
Δεν αλλάζει κάτι στο γενικό μοτίβο του καιρού με τις θερμοκρασίες να συνεχίσουν να βρίσκονται 2-3 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η αστάθεια αν και πολύ μειωμένη θα συνεχιστεί και αυτή τη βδομάδα σε τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας κάποια από τα μεσημέρια και τα απογεύματα νω εδεν θα σημειώνονται καθόλου φαινόμενα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής ανατολικής και νότιας χώρας.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα νέα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιούνιος τελικά θα είναι ένας θερμός μήνας με νεότερη εκτίμηση στη μέση απόκλιση και στους +2 με + 2,5 βαθμούς κελσίου. Από άποψη φαινομένων αν και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται καμία περίοδο με έντονη αστάθεια, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες το δεύτερο και το τρίτο δεκαήμερο του μήνα να υπάρχουν βροχές και καταιγίδες για το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Oσο βόρειότερα τόσο θα πλησιάσουμε και τις κανονικές τιμές για το μήνα όσο νοτιότερα και σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές θα βρεθούμε αρκετά μακριά από αυτές. Η αρχή του Ιουλίου φαίνεται να είναι και αυτή αρκετά ζεστή με την αστάθεια όμως και πάλι να μην σταματά τελείως.