Το ”ΑΗΣ ΔΕΗ Κομοτηνής” στη λίστα με τις κύριες βιομηχανικές μονάδες που ρύπαναν την ατμόσφαιρα

1448

Τις κύριες βιομηχανικές μονάδες που ρύπαναν την ατμόσφαιρα κατά τα έτη 2007-2022 αποκαλύπτει έρευνα του ευρωπαϊκού δικτύου δημοσιογραφίας Correctiv.Europe σε συνεργασία με το Solomon.

Το Correctiv.Europe εξασφάλισε και ανέλυσε για πρώτη φορά δεδομένα που υπέβαλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) συνολικά 30.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 20.000 μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ, που υποχρεούνται -βάσει υπέρβασης συγκεκριμένων ορίων- να δηλώνουν τις εκπομπές αερίων που προκύπτουν από τη λειτουργία τους, και μοιράστηκε τα ευρήματα με ευρωπαϊκά Μέσα, ανάμεσα στα οποία και το Solomon.

Στην Ελλάδα, 15 από τους 30 κορυφαίους βιομηχανικούς ρυπαντές της ατμόσφαιρας αποτελούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που ανήκουν στη ΔΕΗ. Στη λίστα συναντάμε επίσης τα διυλιστήρια πετρελαίου των Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, τα εργοστάσια των τσιμεντοβιομηχανιών ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ/Lafarge, αλλά και εγκαταστάσεις των Elpedison, Protergia, ΛΑΡΚΟ, και ΤΕΡΝΑ.

Η έρευνα υπολογίζει και το ετήσιο συνολικό κόστος επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας από τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων που εξετάζονται. Για το ελληνικό σύστημα υγείας, το συνολικό κόστος αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ. Το 2021, στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποδόθηκαν 10.000 θάνατοι στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, στους 30 κύριους βιομηχανικούς ρυπαντές της ατμόσφαιρας κατά τα έτη 2007-2022 συναντάμε τις κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα (π.χ. λιγνιτικά εργοστάσια, διυλιστήρια) και της βιομηχανίας ορυκτών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, 23 μονάδες προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα, πέντε μονάδες από την βιομηχανία ορυκτών προϊόντων, και δύο μονάδες από την παραγωγή και μεταποίηση μετάλλων.

Οι 15 από τις 30 καταγραφές αφορούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας το πολλαπλάσιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που είχαν ιδίως οι λιγνιτικές μονάδες: τις πρώτες πέντε θέσεις καταλαμβάνουν ο ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, καθώς και οι σταθμοί Καρδιάς και Αμύνταιου, δύο σταθμοί της Μεγαλόπολης (III, V) και η μονάδα της Πτολεμαΐδας.

Ακολουθεί το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, οι σταθμοί της ΔΕΗ σε Φλώρινα (I) και Κερατέα, το εργοστάσιο της τσιμεντοποιίας ΤΙΤΑΝ στα Δερβενοχώρια, και οι μονάδες της ΑΓΕΤ/LAFARGE σε Αλιβέρι Εύβοιας και Πορταριά Βόλου.

Πέραν των άλλων σταθμών της ΔΕΗ ανά τη χώρα (Λινοπεραμάτων, Αθερινολάκου, Κομοτηνής, Αλιβερίου, Ρόδου, Χανίων και Μεγαλόπολη IV), στη λίστα βρίσκονται τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων (σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα), δύο εγκαταστάσεις συμφερόντων του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (η βιομηχανική μονάδα αλουμινίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και η μονάδα παραγωγής ενέργειας της Protergia στο Δίστομο), δύο ακόμη εργοστάσια της ΤΙΤΑΝ (σε Θεσσαλονίκη και Δρέπανο), οι μονάδες της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη Βοιωτίας, η ΛΑΡΚΟ και ηλεκτροπαραγωγική μονάδα συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ.

Αναλυτικά την σχετική καταγραφή που λαμβάνει υπόψη τους οκτώ ρύπους μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Οι 30 κύριοι βιομηχανικοί μολυντές της ατμόσφαιρας στην Ελλάδα

Από το έτος 2007 έως το 2022