Ηλεκτρικό ρεύμα / Εκτόξευση τιμολογίων τον Ιούνιο – Αυξήσεις άνω του 30%

710

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου καθώς ανεβαίνει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, το αέριο επίσης «τσιμπάει» και αυξάνεται η ζήτηση με την έλευση της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η τιμή της κιλοβατώρας στο ειδικό-πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των νοικοκυριών, εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 30%-33% τον Ιούνιο σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, αποτυπώνοντας την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών (διαφορά μεταξύ Απριλίου-Μαΐου άνω του 30%). Είναι προφανές το… παράδοξο της αγοράς προμήθειας που προφανώς συνδέεται με το περιθώριο κέρδους των εταιρειών: Η πτώση στη χονδρική μεταφέρεται με χαμηλότερη μείωση στο τιμολόγιο λιανικής, ενώ η άνοδος της χονδρικής μετακυλίεται με υψηλότερη αύξηση στη λιανική τον επόμενο μήνα.

Οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (1-25/5) η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μάλλον θα είναι η υψηλότερη του τελευταίου τριμήνου αφού ήδη διαμορφώνεται σε 78,83 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 60,11 ευρώ/μεγαβατώρα τον Απρίλιο (+31%). Ως γνωστόν, με βάση τον θεσμοθετημένο μηχανισμό διαμόρφωσης (περιλαμβανομένης ρήτρας) στο ειδικό τιμολόγιο λαμβάνονται υπόψη οι μέσες χονδρεμπορικές τιμές του αμέσως προηγούμενου διμήνου από τον μήνα αναφοράς.

Η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma υπολογίζει ότι το ειδικό τιμολόγιο Ιουνίου της ΔΕΗ (που δίνει τον τόνο στην αγορά) θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 30% (αν δεν αλλάξει την έκπτωσή της), καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί από 106,6 ευρώ/μεγαβατώρα (10,66 λεπτά/κιλοβατώρα) στα 138,1 ευρώ/μεγαβατώρα (13,81 λεπτά), εφόσον η μέση χονδρεμπορική τιμή κλείσει κοντά στα 70 ευρώ/μεγαβατώρα.

Στο μεταξύ και η χρηματιστηριακή τιμή (TTF) του φυσικού αερίου έχει «τσιμπήσει» τις τελευταίες ημέρες, και χθες προς στιγμήν ξεπέρασε και τα 35 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον Μάρτιο είχε πέσει και κάτω από τα 25 ευρώ, κάτι που προμηνύει πιέσεις που ίσως επεκταθούν και στους επόμενους μήνες.

avgi.gr