Αναζητείται οικισμός ρωμαϊκής εποχής στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης

1027

Στεφάνι με χρυσά φύλλα και άλλα κτερίσματα σε πλούσιο νεκροταφείο, που ήρθε στο φως κατά τις εργασίες φυσικού αερίου

Ένα πλούσιο νεκροταφείο με πέντε κεραμοσκεπείς τάφους της ρωμαϊκής εποχής, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αλεξανδρούπολη. Ένα στεφάνι με χρυσά φύλλα, χάλκινα νομίσματα (Μαρώνειας και Αίνου), χρυσά περίτεχνα ενώτια, πήλινα και γυάλινα μυροδοχεία, χάλκινο ακέραιο κάτοπτρο με λαβή, χρυσό περίαπτο, χάντρες και 2 επιμήκη γυάλινα αντικείμενα σε σχήμα καρφιού-βελόνας, που μάλλον χρησιμοποιούνταν ως αναδευτήρες αρωμάτων, καλλυντικών ή φαρμάκων -χωρίς να είναι βέβαιη η χρήση τους- περιλαμβάνονται μεταξύ των κτερισμάτων που αναδεικνύουν πως το νεκροταφείο φιλοξένησε εύπορους κατοίκους, ενώ αναζητείται ο οικισμός στον οποίο εντάσσονταν.

Η έρευνα στην περιοχή, στο νότιο τμήμα της Αλεξανδρούπολης, έγινε για τις εργασίες εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου επιβλέπουν συνεχώς τις τομές και τις συνδέσεις που διανοίγονται για την εγκατάστασή του.

«Aπό την αρχή των εργασιών στην Αλεξανδρούπολη είχαμε επιστήσει την προσοχή του προσωπικού μας στην περιοχή που εκτείνεται στο νότιο παραλιακό τμήμα της πόλης (περιοχή γηπέδου, μέχρι και τον Φάρο) και φτάνει βορειότερα ως την κεντρική Λεωφόρο Δημοκρατίας, καθώς στο παρελθόν τόσο κατά τις εργασίες ανέγερσης οικοδομών όσο και σε έργα κοινής ωφέλειας, είχαν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα. Όπως λοιπόν αναμέναμε κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών στις οδούς Ψαρών και Ειρήνης εντοπίστηκαν και ανεσκάφησαν 5 κεραμοσκεπείς τάφοι», λέει στη Voria, η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Έβρου, Φιλοξένη Αϊτατόγλου.
Σύμφωνα με την κ. Αϊτατόγλου, «στους τάφους αυτούς οι σκελετοί σώθηκαν αποσπασματικά και σε όχι καλή κατάσταση, εκτός από τον πρώτο που ήταν ακέραιος. Επιπλέον οι δύο τάφοι ήταν ακτέριστοι».

Αναφορικά με τα κτερίσματα στους άλλους τρεις τάφους, αυτά είναι πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν χάλκινα νομίσματα (Μαρώνειας και Αίνου), χρυσά περίτεχνα ενώτια, χάλκινο ακέραιο κάτοπτρο με λαβή, στεφάνι με χρυσά φύλλα, χρυσό περίαπτο, χάντρες.

Εντυπωσιακά είναι τα πήλινα και γυάλινα μυροδοχεία, καθώς και δύο επιμήκη γυάλινα αντικείμενα σε σχήμα καρφιού-βελόνας, που μάλλον χρησιμοποιούνταν ως αναδευτήρες αρωμάτων, καλλυντικών ή φαρμάκων, «χωρίς να είναι βέβαιη η χρήση τους».
Σχεδόν το σύνολο των ευρημάτων χρονολογούνται στα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ όλα αποτυπώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρικής αποτύπωσης σε συνδυασμό με κλασικές τοπογραφικές μεθόδους.

Μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν οικοδομικά κατάλοιπα και σύμφωνα με την κ. Αϊτατόγλου «τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα μας δίνουν ένα πλούσιο νεκροταφείο στο νότιο άκρο της σύγχρονης Αλεξανδρούπολης. Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν στην αναζήτηση οικισμού στις βορειότερες περιοχές της Αλεξανδρούπολης».

 

Το νεκροταφείο μαρτυρά την ύπαρξη οικισμού και δεδομένων των πλούσιων κτερισμάτων των τάφων, θα πρόκειται για οικισμό ή πόλη με εύπορους κατοίκους, η οποία επίσης θα χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία από τη μελέτη του υλικού, ενώ όσο η ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη θα φέρει στο φως και άλλα ευρήματα που θα οδηγήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στον εντοπισμό του οικισμού που αναζητείται.

voria.gr