Θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

387

H Τουρκία επιμένει να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, γκριζάρει το Αιγαίο, μιλάει για Τούρκους στη Θράκη και μετατρέπει τη Μονή της Χώρας σε Τζαμί.

Μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες έκαναν κοινές δηλώσεις. Για μία ακόμα φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, κάτι στο οποίο απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως γέφυρα ανθρώπινης φιλίας», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα.

«Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Οι μειονότητες στις χώρες μας, που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούν γέφυρα φιλίας των λαών μας», απάντησε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από τη μία, η ελληνική μειονότητα- έστω δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά- εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι διαβιούν αρμονικά με την ελληνική και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών (…) Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας για τα μέλη της», υπογράμμισε.

«Θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθιση γνώριζε ο διαρκώς μειούμενος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.