22 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα της Γης

843

Η 22 Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ».

Η πρώτη κινητοποίηση για την καθιέρωση της Ημέρα της Γης στις Η.Π.Α. σηματοδότησε στην ψήφιση των νόμων για την ποιότητα του αέρα, το καθαρό νερό και τα απειλούμενα είδη και τη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών ας οικοδομήσουμε τη μεγαλύτερη και με ποικίλα χαρακτηριστικά διαδικτυακή κινητοποίηση στην ιστορία για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

  • Λέμε ότι πιστεύουμε στην επιστημονική αλήθεια .
  • Λέμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.
  • Λέμε ότι η προστασία του πλανήτη μας και η ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες
  • Την Ημέρα της Γης 2024, λέμε ότι δεσμευόμαστε να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις για την προστασία του πλανήτη μας
  • Συνειδητοποιούμε ότι η ανθρώπινη υγεία και η υγεία του ίδιου του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα.

 

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και οι 146 περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Παγκόσμια Γεωπα΄ρκα UNESCO συντονίζονται μεταξύ τους και συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μέλλον του πλανήτη μας.

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης ξεκίνησε της δεκαετία του 70, όταν για πρώτη φορά συνειδητοποιήθηκε από πολλούς ότι οι πόροι του Πλανήτη δεν ήταν ανεξάντλητοι καθώς και ότι η εκμετάλλευσή τους και η επιβάρυνση που έφερνε αυτή η εκμετάλλευση, επιβάρυνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Γης.
Σήμερα η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε 22 Απριλίου, με εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στις 22 Απριλίου του 1970 περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ενεργό και σημαντικό ρόλο στην πρώτη Ημέρα της Γης είχαν τα πανεπιστήμια, τα οποία μέχρι σήμερα, κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενέργειες και διοργάνωση εκδηλώσεων για την Οικολογία.

Το 1990 η Ημέρα της Γης, γίνεται διεθνής. Τη χρονιά αυτή κινητοποιούνται 200 εκατομμύρια ανθρώπων σε 141 χώρες, πράγμα που αποτέλεσε τεράστια επιτυχία προς την συνειδητοποίηση από πολίτες και πολιτικούς του «βάρους» αυτών των προβλημάτων. Βασικό σύνθημα της Ημέρας της Γης του 1990 ήταν η Ανακύκλωση ενώ η κινητοποίηση αυτή, έστρωσε το δρόμο για την Διάσκεψη για τη Γη των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992.

Το 2000 η Ημέρα της Γης πέρασε στην ψηφιακή εποχή, προωθώντας την δικτύωση και τον συντονισμό ακτιβιστών και οικολογικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 5.000 οικολογικές οργανώσεις κινητοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 184 χώρες του κόσμου.