Πήραν πίσω την τροπολογία για τους ιδιώτες στο ΕΣΥ!

614

Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από τον υπουργό υγείας μετά από αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Άρον άρον έφεραν τον Άδωνι Γεωργιάδη από τους Δελφούς, αλλά και αυτό δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει το Μαξίμου να περάσει την ρύθμιση για να μπουν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ. Η οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης έκανε τον υπουργό να δηλώσει ότι αποσύρεται, προκειμένου να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα σε τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε μία «νομοτεχική προσθήκη» στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου με την οποία οι ιδιώτες γιατροί θα έμπαιναν στα δημόσια νοσοκομεία. Η ρύθμιση προέβλεπε ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

Οι ιδιώτες γιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καλύπτουν κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, όπως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού.

Άμεσα αντέδρασαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. «Να το αποσύρετε, είναι αδιανόητο» τόνισε ο Διον. Καλαματιανός, επισημαίνοντας ότι προστίθενται 7 εδάφια στο επίμαχο άρθρο. «Φέρτε το σε άλλο νομοσχέδιο» κατέληξε ο Δ. Καλαματιανός.

Η νομοτεχνική βελτίωση αποτελεί «ουσιώδη αλλαγή», καθώς ανοίγει η πόρτα για τους ιδιώτες στο ΕΣΥ «μισή ώρα πριν τελειώσει η συνεδρίαση», σημείωσε ο Μ. Κατρίνης και πρόσθεσε ότι η Ειρ. Αγαπηδάκη καταθέτει με αυτόν τον τρόπο τη νομοτεχνική βελτίωση για να μην υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Είστε καλά; Ξέρετε γράμματα; Είστε σοβαρός άνθρωπος και επιστήμονας;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης την αναπληρώτρια υπουργό και συνέχισε: «εκτός κι αν έχετε τη λογική “έχω την πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω”».

Η Ειρ. Αγαπηδάκη απάντησε ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση «τη ζήτησαν οι φορείς» και «το προανήγγειλε ο υπουργός και δεσμεύτηκε». Ακόμη ισχυρίσθηκε ότι προβλέπονται «αυστηρές προδιαγραφές» και «ρυθμιστικές διασφαλίσεις» για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ.

Πήραν πίσω την τροπολογία για τους ιδιώτες στο ΕΣΥ!