Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες

9614

Σύμφωνα με τον δείκτη MJO και την στρατοσφαιρικη θερμανση.

Αναφερόμενοι πρώτα στην στρατοσφαιρική θέρμανση να πούμε ότι την φετινή χρονιά σημειώθηκαν 2 σημαντικές στρατοσφαιρικές θέρμανσεις και ακόμα μία πιο ελαφριά. Οι διαδοχικές θερμάνσεις οχι μόνο δεν βοήθησαν τελικά την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο άλλα δημιούργησαν ένα σταθερό μοτίβο καιρού με τις ψυχρές αέριες μάζες κολλημενες στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας να κατηφορίζουν μόνο κατά περιόδους στην κεντρική και δυτική Ευρώπη ακόμα και στηνΙβηρική χερσόνησο. Μετα το περας όμως της τελευταίας στρατοσφαιρικής θέρμανσης η οποία ήταν η πιο έντονη και ήταν η τελική μπαίνουμε στο μοτίβο που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή μετά από 15 με 30 μέρες από την θέρμανση ξεκινά σταδιακά κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με επακόλουθο και την έναρξη αστάθειας. Αν αναλογιστούμε λοιπόν ότι η στρατοσφαιρική θέρμανση η τελευταία και πιο ισχυρή συνέβη κοντά στις 15 με 18 Μαρτίου πρέπει κάπου στατιστικά μετά τις 10 Απριλίου να ξεκινήσει μία αρκετά μεγάλη περίοδο με αστάθεια και σχετική δροσιά.

Προχωράμε στον άλλο αξιόπιστο δεικτη τον MJO  ο οποίος μας δίνει γενικά τα μοτίβα του καιρού ανά βδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το δεικτη ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση 3 σταδιακά θα κινηθεί τις επόμενης 20 με 25 μέρες στη φάση 4, 5, 6 αρχές του Μαϊου κοντά στη φάση 4 με αρκετά μεγάλη όμως ρευστότητα στην ακριβή πορεία του.

Λοιπόν η πιθανή πορεία του καιρού (γενικό μοτίβο και όχι πρόγνωση καιρού για κάθε χωριό και κάθε πόλη) ανά βδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες έχει ως εξής:

 

8 έως 15 Απριλίου.
Αρχικά πολύ ζεστός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με σταδιακή πτώση κοντά στις κανονικές τιμές μετά τις 12 με 14 Απριλίου. Αρχικά θα υπάρχει περιορισμένη αστάθεια αλλά σταδιακά φαίνεται να σημειώνονται αξιόλογα φαινόμενα σε τμήματα της ήπειρωτικής χώρας και των νησιών του κεντρικού και νότιου Αιγαίου ενώ λιγότερα θα ναι τα φαινόμενα στην βόρειο δυτική Ελλάδα αλλά και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

 

15 με 22 Απριλίου.
Θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά καθώς και στα ορεινά της Κρήτης κάποιες από τις ημέρες θα βρίσκεται στις κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές. Συνεχίζεται η αστάθεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις θερμές ώρες της ημέρας κύριως με τα περισσότερα φαινόμενα αυτή τη φορά στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη των ανατολικό και νότιο Αιγαίου και στη συνέχεια στα ηπειρωτικά και τη δυτική Ελλάδα που θα είναι αξιόλογα μεν αλλά όχι έντονα.

22 με 29 Απριλίου.
Θερμοκρασίες ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα ενω στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας κάτα περιόδους θα κυμαινεται κάποιες από τις ημέρες και σε κανονικές τιμές. Περιορίζεται μέν η αστάθεια αλλά και πάλι τις θερμές ώρες της ημέρας σε τμήματα του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου θα σημειώνονται κάποιες παραδικές μπόρες αρκετά όμως λιγότερες από ότι το προηγούμενο διάστημα.

 

29 Απριλίου έως 6 Μαΐου.
Συνεχίζονται οι ελαφρώς ψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο κομμάτι ένω σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας κάποιες από τις ημέρες θα υπάρχουν κανονικές τιμές. Ασταθεις αέριες μάζες έστω και εξασθενημένες θα συνεχίσουν να δίνουν από ότι φαίνεται κάποιες μεμονωμένες αυτή τη φορά μπόρες και καταιγίδες κύριε σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και του βόρειου Αιγαίου κάποιες από τις ημέρες ενώ ο καιρος στα δυτικά και νότια ο καιρός στα βελτιωθεί σημαντικά.

6 έως 13 Μαΐου.
Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές τις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα ενώ σε κάποια ορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας θα συγκρατούνται σε τιμές κοντά στην μηδενικη αποκλιση κάποιες από τις ημέρες. Πολύ περιορισμένη αστάθεια μόνο σε ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας κάποιες από τις ημέρες ενώ ειδικά στη δυτική και νότια χώρα θα είναι πολύ καλύτερος.

 

13 ως 20 Μαΐου.
Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες τις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ στα ανατολικά ,δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιωτικά ελαφρώς πάνω από τις κανονικές. Επαναφορά των ασταθων μαζών πάνω από τη χώρα μας με αποτέλεσμα  να υπάρξουν αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής χώρας. Δεν αποκλείονται φαινόμενα έως και τα νοτιότερα της χώρας κάποιες από τις ημέρες.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι έως και το τέλος του πρώτου δεκαημέρου δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα. Στη συνέχεια όπως είχαμε πει και στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Απριλίου φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια αρκετά μεγάλης διάρκειας περίοδο με αστάθεια άλλες μέρες εντονότερη και άλλες μέρες μικρότερη σε αρκετές περιοχές της χώρας ακόμα και στην νησιωτικές. Σταδιακά προς το τέλος του μήνα ενδεχομένως ο καιρός πρόσκαιρα να βελτιωθεί για κάποιες ημέρες καθώς και στις αρχές Μαΐου με την αστάθεια από ότι φαίνεται να μην μας εγκαταλείπει τελείως ιδιαίτερα σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Τέλος να πούμε ότι αν και πάρα πολύ νωρίς φαίνεται ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου θα έχουμε εκ νέου έξαρση της αστάθειας στα ηπειρωτικά. Οι θερμοκρασίες αρχικά πολύ υψηλές έως και τις 10 με 12 Απριλίου σταδιακά θα πέσει κοντά στις κανονικές τιμές χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιο πολύ δροσερό διάστημα. Έτσι λοιπόν ο Απρίλιος θα φύγει αρκετά ζεστός συνολικά ενώ και ο Μάϊος θα ξεκινήσει ελαφρώς θερμότερος των κανονικών αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα συμβεί το δεύτερο μισό του.

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Πιθανή πορεία του καιρού στην Ελλάδα τις επόμενες 40 ημέρες σύμφωνα με τον δείκτη MJO και την στρατοσφαιρικη θερμανση.