Ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) επέστρεψε και φέτος στο Δάσος της Δαδιάς

1684
Ο ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ!
Ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει στην Αφρική για να ξεχειμωνιάσει επέστρεψε και φέτος στο Δάσος της Δαδιάς για να αναπαραχθεί!
Διακρίνεται εύκολα από τους υπόλοιπους γύπες από το λευκό φτέρωμά του, τα μαύρα φτερά στις άκρες των φτερούγων, το λεπτό ράμφος και το γυμνό, πορτοκαλί πρόσωπό του.
Είναι μονογαμικό είδος, φωλιάζει σε κοιλότητες βράχων και τρέφεται με νεκρά ζώα αλλά και χελώνες, σαύρες, έντομα, σκουπίδια και αυγά στρουθοκαμήλου.
Συνδέεται με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του και θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του κόσμου, κυρίως επειδή χρησιμοποιεί εργαλεία , πέτρες και ξύλα για να σπάσει τα αυγά της στρουθοκαμήλου, αλλά διδάσκει και σε άλλα άτομα του είδους του το κόλπο αυτό!
Η συμβολή του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων, είναι αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα και είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο, από την εποχή των Φαραώ, με ποινή θανάτου!
Έχει συνδεθεί με θρύλους, μύθους και παραδόσεις και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο, φέρνοντας την άνοιξη και την καλοτυχία, την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων.
Έχοντας υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού του τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, το να δει κανείς Ασπροπάρη, σήμερα πια, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.
φωτο.: Μπαμπάκας Πέτρος