Κοροϊδία η αύξηση του κατώτατου μισθού – Συλλογικές διαπραγματεύσεις τώρα

555
Κείμενο του Κώστα Αρβανίτη – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Κοροϊδία η αύξηση του κατώτατου μισθού – Συλλογικές διαπραγματεύσεις τώρα
Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος κατώτατος μισθός αυξήθηκε πάνω από 47% κατά την τελευταία δεκαπενταετία, ο κ. Μητσοτάκης με ενθουσιασμό ανακοίνωσε σήμερα τη διαμόρφωση του μέσου ωρομισθίου που ίσχυε στην χώρα μας πριν δεκαέξι χρόνια.
Στο μεταξύ, στις 26 Μαρτίου 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, τα καύσιμα, τις τράπεζες και την ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη αποφέρουν ιλιγγιώδη υπερκέρδη στους πολύ λίγους εις βάρος της κοινωνίας.
Αυτή η ζοφερή και δυσοίωνη για την οικονομία πολιτική ακρίβειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί τους μισθούς και τις συντάξεις σε διαρκή συρρίκνωση που κατατάσσονται ως προς την αγοραστική δύναμη, οριακά πάνω από την Βουλγαρία, προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κυβέρνηση, αντί να εξαιρεί επιλεκτικά την Ελλάδα από κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με τους αγώνες μας στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να επαναφέρει σε ισχύ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, όπως προβλέπει η Οδηγία 2022/2041.
Οι επανειλημμένες δηλώσεις κορυφαίων Υπουργών ότι οι μισθοί πρέπει να διαμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Στην πραγματικότητα, η σημερινή απόφαση για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα επιβεβαιώνει την γραμμή Μητσοτάκη για σταθερή καθήλωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών αποδοχών και υποβάθμιση της ζωής των πολιτών.