Αποχαιρετώντας τον λαϊκό αγωνιστή και στοχαστή Μιχάλη Χαραλαμπίδη (Στιγμιότυπα και video)

995

Στιγμιότυπα και video από την νεκρώσιμη ακολουθία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη το Σάββατο (30/3 ) στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης

Αποχαιρετώντας τον λαϊκό αγωνιστή και φιλόσοφο Μιχάλη Χαραλαμπίδη: Σφράγισε με τις θέσεις, τις προτάσεις, τις απόψεις και τις προβλέψεις του όχι μόνο την σύσταση και τα χαρακτηριστικά του ΠΑΚ/ΠΑΣΟΚ (συμβολή στην συγγραφή της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1981), αλλά και τις θετικές εξελίξεις της πορείας της πρώτης περιόδου της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μέχρι την αποχώρησή του από το μεταλλαγμένο και πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου μορφώματος με τα σημιτικά χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς, σπό τα πλείστα όσα ειπώθηκαν επί μια περίπου ώρα από τους ομιλητές, εξέλειπε -εκτός σπανίων εξαιρέσεων- πλήρως ο βαθιά κοινωνικός, μαρξιστικός κι επαναστατικός χαρακτήρας των επεξεργασιών του. Ακόμη και τότε που ήλθε σε οξεία ρίξη με το συμβιβασμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου την κεφαλή του επί πίνακι και τον ανάγκασε να πει: «Ο Μιχάλης θα είναι ο τελευταίος που θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ».
Εκπόνησε 25 βιβλία και εκατοντάδες άρθρα και λόγους, αναφερόμενος σε κοινωνικά και εθνικά θέματα.
Στην νεκρώσιμη λειτουργία και ακολουθία του, απότισαν φόρο τιμής εκατοντάδες πολιτικοποιημένοι και ενεργοί πολίτες από την γενέτειρά του και όλη την Ελλάδα (όπως είναι φυσικό, κυρίως την Βόρεια), αλλά και από την…Τουρκία.
Κατά την γνώμη μου και στον βαθμό που τον γνώρισα και είμαι σε θέση να βεβαιώσω, είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς συντελεστές των εκλογικών νικών του ΠΑΣΟΚ που δεν δέχτηκε να αναλάβει καμία κυβερνητική θέση και δεν εξαργύρωσε την επιρροή του στο κόμμα και στον Ανδρέα Παπανδρέου με κάποια κυβερνητική θέση – κλειδί που του προσφέρθηκε. Τουναντίον, δήλωσε την αντίθεσή του στην ταυτόχρονη κατάληψη κομματικού και κυβερνητικού αξιώματος, ενώ ήταν αυτό που λέμε ότι «πέθανε σχεδόν αγνοημένος και πάμφτωχος»! Αθάνατος!
Αντώνης Κοσμίδης