Πολιτική θύελλα για τα Τέμπη: Εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση μομφής το ΠΑΣΟΚ

1876

Μαρίνα Μάνη

Παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και άμεσες εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών λόγω διαρροών προσωπικών στοιχείων ζητά ο Στ. Κασσελάκης. Νωρίτερα ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε πρόταση μομφής για την οποία βρέθηκαν τα 50 «ναι». Κυβέρνηση: Επεσαν οι μάσκες, αναφορά σε «οργανωμένα συμφέροντα».

Βρέθηκαν οι 50 βουλευτές, τουλάχιστον, που απαιτούνται για να κατατεθεί πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μετά το “ναι” της Νέας Αριστεράς ήρθε και η υπερβατική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κλιμακώνει την αντίδραση: ζητά άμεσες εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών λόγω των συνεχώς αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις και διαρροές προσωπικών δεδομένων εκλογέων.

Την αφορμή για πρόταση μορφής από τον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσαν οι σημερινές αποκαλύψεις (από το “Βήμα”) για κρατική “μονταζιέρα” στις συνομιλίες του σταθμάρχη, προκειμένου να ενισχυθεί το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Π. Μαρινάκης: Οι μάσκες έπεσαν

“Σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας από ισχυρά συμφέροντα” βλέπει πίσω από τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής» και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση.

Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των «Σπαρτιατών».

Ας πάρουμε πρώτα τα πράγματα με τη σειρά:

1.⁠ ⁠Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

2.⁠ Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν..

3.⁠ Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη.

Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει «γενικά» μόνο η κυβέρνηση;

Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν!

Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο.

Στ. Κασσελάκης: Εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών

Από πλευρά την αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απάντηση είναι “θα στηρίξουμε την πρόταση δυσπιστίας”, με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως είχαμε μεταφέρει νωρίτερα, να υπερβαίνει την πρόταση μομφής: κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί “ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια”. Και μάλιστα, ζήτησε, οι εκλογές που θα προκηρυχθούν, να γίνουν παρουσία διεθνών παρατηρητών, λόγω των αποκαλύψεων για διαρροές προσωπικών δεδομένων εκλογέων.

«Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές”, τόνισε ο κ.Κασσελάκης με βίντεο που δημοσίευσε στα social media, καθώς έχει την προβλεπόμενη έξοδο από το στρατόπεδο όπου είναι νεοσύλλεκτος.

“Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών”, πρόσθεσε, “διότι ένας πρωθυπουργός, που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία”.

Και κατέληξε: “Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για μία και μόνη φορά και να μου απαντήσει εντός 24 ωρών αν συμφωνεί με τον οδικό χάρτη προς την ομαλότητα, που περιέγραψα”.

Όπως δήλωσε και η εκπρόσωπος του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτονόητο ότι θα υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

KKE: Αν βρείτε τους 50 θα στηρίξουμε

“Εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα”, απαντά ο Περισσός, που σημαίνει “βρείτε από αλλού τους 50 και θα στηρίξουμε”.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ τονίζει:

“Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα. Ενώ και στα ζητήματα που εμφανίζεται να διαφωνεί, π.χ. νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, υιοθετεί τη βασική στρατηγική γραμμή της ΝΔ, όπως είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 κι ο εξωραϊσμός της ΕΕ.

Ακόμη και για το έγκλημα των Τεμπών η πρότασή του αφορούσε μόνο στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική ζημία της ΕΕ.

Προφανώς τώρα και κάτω από την επίδραση των δημοσκοπήσεων, αναζητά διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα.

Φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα. Άλλωστε, το ΚΚΕ εκφράζει την μομφή του απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ καθημερινά, με την πρωτοπόρα συμβολή του στους εργατικούς, λαϊκούς και νεανικούς αγώνες που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και στους οποίους το ΠΑΣΟΚ ήταν, όχι μόνο προκλητικά απόν, αλλά και τις περισσότερες φορές απέναντι”.

Το δεσμευτικό εξάμηνο

Όπως σημειώναμε νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να υποβάλλει μόνο του την πρόταση μομφής διότι διαθέτει 32 βουλευτές ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές.

Για τον λόγο πρέπει να υποβληθεί το αίτημα από κοινού είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ (36 βουλευτές) είτε με το ΚΚΕ (21) είτε με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας μαζί (11 και 6) συν έναν, τουλάχιστον, ανεξάρτητο βουλευτή.

Ήδη, η Νέα Αριστερά έκανε δεκτό το αίτημα, που σημαίνει ότι τα “ναι” γίνονται 43.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Αριστερά είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση να καταθέσουν πρόταση μομφή και στις 6 Μαρτίου, με αφορμή τότε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Χωρίς επιτυχία, αφού από τα άλλα κόμματα εκτιμήθηκε ότι το θέμα δεν προσφερόταν για “πλήγμα” στην κυβέρνηση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισημάνει τότε ότι εάν “καιγόταν” η δυνατότητα πρότασης μομφής, δεν θα μπορούσε να κατατεθεί άλλη πριν περάσουν έξι μήνες, όπως ορίζει το Σύνταγμα. “Και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα ‘σκάσει’ μέσα σε αυτό το διάστημα”, σημείωναν.

Ν. Ανδρουλάκης: Ζητώ να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας

H ανακοίνωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

“Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα .

Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους.

Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη

Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας.

Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων”.

Ν. Αριστερά: Συμφωνούμε

Το πρώτο “ναι” από τη Νέα Αριστερά ήρθε με ανακοίνωση του κόμματος:

“Η Nεα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο”.

Τι ορίζει το Σύνταγμα

“H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της.
Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση”.

https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2237495/politikh-thyella-gia-ta-temph-ekloges-zhta-o-syriz.html