Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ζητάει την επαναλειτουργία των Δημόσιων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας

829

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας στην Περιφερειακή Επιτροπή να δοθεί σε ιδιώτη το ΚΤΕΟ Ορεστιάδας το οποίο εξυπηρετούσε βαρέα οχήματα

Την άμεση επαναλειτουργία των Δημόσιων ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητάει από τη Διοίκηση της Περιφέρειας η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας με επικεφαλής τον Στέργιο Ηλιόπουλο, παραθέτοντας τους λόγους που καθιστούν επιτακτική -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- μια τέτοια κίνηση.

Η ανακοίνωση της παράταξης

Με απόφαση της παράταξης του κ. Τοψίδη στην Περιφερειακή Επιτροπή, το ΚΤΕΟ Ορεστιάδας που εξυπηρετούσε βαρέα οχήματα, δίνεται σε ιδιώτη. Μήπως έχουν σειρά τώρα τα ΚΤΕΟ Αλεξανδρούπολης,Κομοτηνής και Καβάλας να περάσουν σε ιδιώτες;

Πατώντας η Περιφερειακή Αρχή στη χρόνια υποστελέχωση, στην απαξίωση των υπηρεσιών και την υποχρηματοδότηση έχει ως μόνο στόχο, να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των αναγκών των πολιτών της Περιφέρειάς μας.

Η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ τα οποία εμπιστεύονται οι πολίτες λόγω του υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών τους (η Ελλάδα αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη, καθώς από τον τεχνικό έλεγχο περνά η συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων, όταν στη Γερμανία ένα ποσοστό της τάξεως του 25% «κόβεται») συνιστούν σημαντικό οικονομικό πόρο της Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας-Θράκης και εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ζητά από από την Περιφερειακή Αρχή:

  • Την άμεση επαναλειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Καβάλας (στην Δράμα και την Ξάνθη λειτουργούν)
  • Την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους, την άμεση στελέχωσή τους και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες

Να παρέμβει ώστε νομοθετικά να υπάρξει:

  • Μείωση τους κόστους τεχνικού ελέγχου και δωρεάν έλεγχο για τους ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους
  • Δωρεάν έλεγχος στα κρατικά αυτοκίνητα
  • Να επεκταθεί o κοινωνικός τους ρόλος στην ενημέρωση και την εκπαίδευση για το μεγάλο θέμα της οδικής ασφάλειας

Μόλις 27 αυτοκίνητα με επικίνδυνες ελλείψεις «κόπηκαν» από τα ΚΤΕΟ σε 1,8 εκ. ελέγχους οχημάτων σε όλη την Επικράτεια το 2022, ενώ σε πάνω από 27.000 ελέγχους ταξί δεν καταγράφηκε ούτε ένα με επικίνδυνη έλλειψη. Σε 21.000 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε λεωφορεία κόπηκαν μόλις δύο οχήματα, σε 102.000 ελέγχους φορτηγών βρέθηκαν μόλις πέντε με επικίνδυνες ελλείψεις και σε 294.000 ελέγχους vans έως 3,5 τόνους κόπηκαν μόλις έξι οχήματα!