Συναντήσεις Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρέσβη της Αυστρίας και τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας

539

Συνάντηση με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα κα Gerda Volg είχε το πρωί της Πέμπτης 07/03 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.

 

Η συνάντηση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της περιοδείας της Αυστριακής διπλωμάτη στον Έβρο και κατά τη διάρκεια της εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική τουριστικής συνεργασίας καθώς η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική σε αυστριακούς τουρίστες και με αυτό το δεδομένο συμφωνήθηκε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο μίας απ’ ευθείας πτήσης από την Αυστρία προς κάποιο αεροδρόμιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διερεύνηση των εμπορικών σχέσεων των δύο περιοχών και η σύσφιξη τους, καθώς και η υλοποίηση κοινών δράσεων στον τομέα του Πολιτισμού. Ο κ. Περιφερειάρχης πρότεινε την αναβίωση της παλαιότερης συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με αυστριακά μουσικά σύνολα κλασσικής μουσικής, με την κα Volg να συμφωνεί. Η συνεργασία αυτή θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Μέγαρο Μουσικής, ωστόσο ενδιαμέσως θα σχεδιαστούν και άλλες δράσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Βαγγέλης Πουλιλιός και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων, Διαπεριφερειακών Συνεργασιών και Εξωστρέφειας της ΠΑΜΘ κ. Χάρης Δαλκίτζης.


Συνάντηση με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Saad Alammar είχε το πρωί της Πέμπτης 07/03 ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα ενδεχόμενα συνεργασίας των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς με έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης επισκέπτεται την περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ για τρίτη φορά και όπως δήλωσε έχει πολύ θετική εντύπωση και εικόνα για την περιοχή.

Ο κ. Alammar τόνισε ότι οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα κινούνται πάντα σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά ειδικότερα στη δεδομένη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικές.

Ο κ. Τοψίδης με τη σειρά του σημείωσε την πολυπολιτισμικότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αποτελεί παράδειγμα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ από την πλευρά του Σαουδάραβα διπλωμάτη εκφράστηκε πρόθεση φιλοξενίας επιχειρηματιών της Περιφέρειας ΑΜΘ στις σχετικές εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα του.

Εκφράστηκε και η επιθυμία διοργάνωσης ενός επιχειρηματικού συνεδρίου μεταξύ των δύο χωρών και αυτό είναι κάτι που ως ενδεχόμενο θα διερευνηθεί στο μέλλον.

Επίσης από την πλευρά του κ. Alammar εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την παραγωγή μαρμάρου, που στην Περιφέρεια μας εντοπίζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Βαγγέλης Πουλιλιός και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων, Διαπεριφερειακών Συνεργασιών και Εξωστρέφειας της ΠΑΜΘ κ. Χάρης Δαλκίτζης.