Μύλοι Θράκης-Ι.Ουζουνόπουλος: Επενδύει 4 εκατ. ευρώ στην παραγωγή

809

…με το βλέμμα στην πράσινη ανάπτυξη

Την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου 4 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις δρομολογεί η «Μύλοι Θράκης-Ι.Ουζουνόπουλος», με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού των δύο μονάδων που διαθέτει στην Αλεξανδρούπολη, υπό το πρίσμα της «πράσινης ανάπτυξης». Ειδικότερα, οι επενδύσεις αφορούν στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της ποσότητας του τελικού προϊόντος, αλλά και την υποστήριξη νέων κωδικών. Για το δρομολογούμενο επενδυτικό σχέδιο η αλευροβιομηχανία έχει αιτηθεί χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση».
Η πρώτη φάση των επενδύσεων, ύψους 2 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει με την παραγγελία των πρώτων μηχανημάτων και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, ώστε να δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη φάση, που αναμένεται να δρομολογηθεί από τις αρχές του 2025.

Πέραν του Μύλου της εταιρείας, μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθεί και στη μονάδα καινοτόμων προϊόντων, που φιλοξενεί τον πετρόμυλο, δίπλα στις βασικές παραγωγικές της εγκαταστάσεις, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε τελικό προϊόν κατά 40% μέσω της τοποθέτησης μεγαλύτερου mixer και νέας παραγωγικής γραμμής. Στη μονάδα αυτή παράγονται ειδικά μείγματα και προμείγματα, που απευθύνονται σε αρτοποιεία και βιοτεχνίες του κλάδου, τα οποία είναι καινοτόμα και βοηθούν τον αρτοποιό στην παραγωγική διαδικασία. Πριν από λίγο καιρό η μονάδα καινοτόμων προϊόντων έβγαλε στην αγορά τη σειρά Gold, η επιτυχημένη πορεία της οποίας επιτάχυνε τις επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας στο πεδίο αυτό.

Η «Μύλοι Θράκης-Ι.Ουζουνόπουλος» διαθέτει σήμερα περισσότερους από 80 κωδικούς σε άλευρα και άλλους 25 σε μείγματα και προμείγματα, μεταξύ των οποίων και οι 8 της σειράς Gold. «Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να προσφέρουμε νέα προϊόντα στους πελάτες μας, διαφοροποιημένα, αφού τα άλευρα είναι commodity» λέει στη Voria.gr η γενική διευθύντρια της αλευροβιομηχανίας, Ειρήνη Καΐρη.
παραγωγική δυναμικότητα της «Μύλοι Θράκης-Ι.Ουζουνόπουλος» σε επίπεδο άλεσης ανέρχεται σε 75.000 τόνους σιταριών ετησίως. Η πρώτη ύλη προέρχεται κατά κύριο λόγο από καλλιέργειες της Θράκης, καθώς ο Έβρος θεωρείται διαχρονικά μεγάλος σιτοβολώνας. Επίσης, κάνει και εισαγωγές ειδικών υψηλο-πρωτεϊνούχων σιταριών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, τα οποία όμως προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να παραγάγει και στη Θράκη. Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε το 2010 ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης για την ανάπτυξη ενός γαλλικού σιταριού και πλέον επεκτείνεται και σε άλλες ποικιλίες.

Βασικός στόχος του νέου επενδυτικού προγράμματος -πέραν του αμιγώς παραγωγικού αποτυπώματος- είναι η αειφόρος ανάπτυξη, για την οποία η εταιρεία πραγματοποιεί και μια σειρά άλλων ενεργειών. Μάλιστα, η «Μύλοι Θράκης-Ι.Ουζουνόπουλος» έχει ενταχθεί στη διαδικασία πιστοποίησης στον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, ενώ σε λίγες ημέρες θα εκδώσει και την πρώτη ESG έκθεσή της.
Επίσης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της φιλοσοφίας ολοκλήρωσε πρόσφατα επένδυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 1.100 kW, που θα καλύψει το 25% με 27%  των ενεργειακών αναγκών της. Τέλη Μαρτίου δε αναμένεται η σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ.

100 χρόνια ιστορίας

Ο Μύλος έχει παράδοση ενός αιώνα, καθώς στη δεκαετία του 1920, ο Γεώργιος Ουζουνόπουλος, εμποροβιομήχανος από τα φημισμένα για τους αλευρόμυλούς τους Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, φτάνει πρόσφυγας στις Φέρρες. Εκεί σχεδιάζεται και θεμελιώνεται ο πιο σύγχρονος μύλος της περιοχής, αλευρόμυλος «Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ».
Η Μύλοι Θράκης-Ι.Ουζουνόπουλος ΑΕ ιδρύεται το 1977, οπότε και αρχίζει να κατασκευάζεται ο πλέον σύγχρονος για την εποχή μύλος στην Αλεξανδρούπολη. Ο Ιωάννης Ουζουνόπουλος ήταν εμβληματική προσωπικότητα στην επιχειρηματική ζωή της Θράκης και επί σειρά ετών πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αλλά και μέλος στο  διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά, η κόρη του αείμνηστου Ιωάννη Ουζουνόπουλου, Νάντια Ουζουνοπούλου, που είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος και η οποία έθεσε τις βάσεις για τη σημαντική ανάπτυξη της αλευροβιομηχανίας τις τελευταίες δεκαετίες.
voria.gr