Καταρρέει η συγκάλυψη; Τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα εμποδίζουν το “μπάζωμα” της υπόθεσης: Ορίζεται νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη στα Τέμπη

672
Rescue crews operate at the site of a crash, where two trains collided, near the city of Larissa, Greece, March 1, 2023. REUTERS/Alexandros Avramidis

Στον ορισμό νέου πραγματογνώμονα όσον αφορά στην έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη θα προχωρήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης που χειρίζεται την ανάκριση για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, όπως αποκάλυψε το δελτιο του Mega

Η ανάγκη για τον ορισμό νέου πραγματογνώμονα προέκυψε μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, που έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα, σε σχέση με την πραγματογνωμοσύνη που ορίστηκε από τη δικαιοσύνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ο εφέτης ανακριτής θα ορίσει νέο πραγματογνώμονα για να απαντηθούν όλα τα αναπάντητα ως σήμερα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία, αίτημα που εξετάζεται σοβαρά από την ανάκριση, όπως επίσης και εκείνο που αφορά σε βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση της πορείας του μοιραίου τρένου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σκάι, η ανακριτική έρευνα προσανατολίζεται να σταλούν τα βίντεο προσεχώς σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.

Όσον αφορά στη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, πηγές από τη δικαιοσύνη, ανέφεραν ότι οι όποιες ανακριτικές πράξεις δεν θα την καθυστερήσουν, διότι με τους νέους ποινικούς κώδικες δεν προβλέπεται στο εξής η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου.

Οπότε, μετά το τέλος της ανάκρισης η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο απευθείας αν αυτό κριθεί από πρόεδρο εφετών και αρμόδιο εισαγγελέα, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από την κρίση δικαστικού συμβουλίου.

Τον κύριο κορμό των ανακρίσεων διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας ο οποίος φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν επεκτείνει τον κύκλο των διώξεων αφού προηγουμένως διατάξει νέα πραγματογνωμοσύνη με επιστήμονα του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης. Φυσικά πρόκειται για την αναζήτηση ευθυνών μη πολιτικών προσώπων, που κινούνται σε 4 επίπεδα, αυτό που διεξάγει ο ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα, η ευρωπαία ανακρίτρια για τη σύμβαση 717, η προκαταρκτική στον τόπο της τραγωδίας , αλλά και οι παραλείψεις των στελεχών που διεξάγεται από την Ελληνική Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πηγή: topontiki.gr