Εκδηλώσεις Μνήμης & Διεκδίκησης: Τιμούμε τα θύματα των Τεμπών, απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα

542
Περισσότεροι από 50 φορείς, σωματεία και σύλλογοι του Έβρου συμμετέχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις μνήμης για τα θύματα των Τεμπών, που έχουν παράλληλα και χαρακτήρα απεργιακής κινητοποίησης στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Τιμούμε τα θύματα των Τεμπών, απαιτούμε να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και παράλληλα διεκδικούμε μέτρα εξόδου από την κοινωνικο-οικονομική κρίση», τονίζεται στο κάλεσμα που απευθύνουν τα δεκάδες συνδικαλιστικά όργανα εργαζομένων από πολλούς κλάδους, ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί, αγρότες, έμποροι και επαγγελματίες, δικηγόροι, φαρμακοποιοί και άλλοι φορείς διαφόρων κοινωνικών ομάδων και επιστημόνων, που δήλωσαν συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που ανακοίνωσε η «Κοινωνική Συμμαχία» Έβρου, σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη. Η συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 π.μ. μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και της Ορεστιάδας για τις 11:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
– Παράλληλα, σε όλη τη χώρα, στις 10 το πρωί, χτύπησαν συντονισμένα στις εκκλησίες οι καμπάνες, πένθιμα, 57 φορές, ως ένδειξη μνήμης και σεβασμού για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
– Σε ό,τι αφορά το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας Έβρου», συνοψίζεται σε 16 σημεία, με τα αιτήματα για κοινωνικό κράτος, βελτίωση των αμοιβών, αντιμετώπιση της ακρίβειας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς και της Παιδείας και της Υγείας να προτάσσονται. Η «Συμμαχία» έχει συμπεριλάβει στα αιτήματά της και τοπικού χαρακτήρα διεκδικήσεις, ζητώντας, μεταξύ άλλων, κίνητρα στήριξης παραμονής των κατοίκων στον Έβρο, όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ και άλλες φοροελαφρύνσεις.
* Εν τω μεταξύ, και στις δύο πόλεις, με πρωτοβουλία δύο φορέων, θα πραγματοποιηθούν δράσεις προς τιμήν της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 2:30 το μεσημέρι, οι «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης» θα πραγματοποιήσουν δραματοποιημένη δράση με τη συμμετοχή των πολιτών που θα βρεθούν εκείνη την ώρα στο πεζοδρόμιο της συμβολής των οδών Νικολάου Κουκουράβα και Σοφοκλέους, μπροστά από το Φυτώριο. Καλούνται να έχουν μαζί τους οποιαδήποτε αποσκευή (βαλίτσα, σακίδιο πλάτης ή σακβουαγιάζ), κατά προτίμηση έντονου χρώματος, ώστε να ξεχωρίζουν στις αεροφωτογραφίες και στη βιντεοσκόπηση της δράσης. Στην Ορεστιάδα, το Θεατρικό Εργαστήρι του «Διόνυσου» οργανώνει συγκέντρωση μνήμης για τους νεκρούς και συμπαράστασης για τους ζωντανούς-νεκρούς του εγκλήματος των Τεμπών, στις 10:30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η δράση θα κορυφωθεί στις 11 και 21 λεπτά, την ώρα της τραγικής σύγκρουσης των τρένων, στην οποία «χάθηκαν» 57 άνθρωποι.
ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ