Προσπάθεια για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Φυλακτού

693

Στο Σουφλί βρέθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νικόλαος Ζούρος

Την αξιοποίηση και ανάδειξη ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, του Απολιθωμένου Δάσους Φυλακτού, συζήτησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο οποίος κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του παγκοσμίως γνωστού Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά, οι προοπτικές όσο αναφορά την αξιοποίηση του ευρημάτων από απολιθώματα που βρίσκονται ανεκμετάλλευτα στην περιοχή του Φυλακτού και η δημιουργία ενός αντίστοιχου μουσείου στα πρότυπα της Λέσβου.

Η αξιοποίηση των υπαρκτών διαθέσιμων ευρημάτων της περιοχής, η διερεύνηση για τον εντοπισμό καινούριων τα οποία ακόμη δεν έχουν ανιχνευθεί και η σύνδεση όλων αυτών των στοιχείων της προϊστορίας της περιοχής μας, με τα τοπία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει σε πλειονότητα η περιοχή, αποτελούν τα εχέγγυα για την ανάδειξη και τη δημιουργία ενός Γεωπάρκου με επίκεντρο το Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιδημάρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δαρούσης Δημήτρης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χριστοδούλου Χρήστος, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Γουρίδης Θανάσης, ο Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας του ΔΠΘ Κανταρτζής Απόστολος και εκπρόσωποι της εταιρείας Tetragon.
Ακολούθως, ο Καθηγητής Ζούρος Νικόλαος μετέβη στην περιοχή του Φυλακτού όπου με τον Αντιδήμαρχο Δαρούση Δημήτρη, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φυλακτού Γιουβανάκη Χρυσούλα, πραγματοποίησαν αυτοψία στα ευρήματα των απολιθωμάτων και προγραμμάτισαν τις απαιτούμενες άμεσες ενέργειες.