Από το κρύο στις αλκυονίδες και στη συνέχεια στις βροχές και τις χιονοπτώσεις!!

779

Τάση του καιρού για τις επόμενες δυο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 30 Ιανουαριου 2024. Από το κρύο στις αλκυονίδες και στη συνέχεια στις βροχές και τις χιονοπτώσεις!!

2-3 Φλεβάρη.
> 95% πιθανότητα για να καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες ασθενείς βροχές κι αν αυτές επιβεβαιωθούν στην Κρήτη την Εύβοια τις Σποράδες στην ανατολική Μαγνησία και την ανατολική Στερεά. Θερμοκρασίες 9 με 14 βαθμούς κελσίου από βορρά προς νότο. Ελαφρύς παγετός το πρωί και το βράδυ ακόμα και σε πεδινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας.
+++++++++++++++++++

 

 

4 έως 6 Φεβρουαρίου.
>95% πιθανότητα για τον καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις μόνο στη Θράκη και την Κρήτη όπου δεν αποκλείονται λίγες ασθενείς βροχές. Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάνει τους 16 με 20 βαθμούς κελσίου και ενδεχομένως από τη Στερεά και νοτιότερα και 21 με 22 βαθμούς κελσίου. Δεν αποκλείεται τις πολύ πρωινές ώρες ελαφρύς παγετός για κάποια τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας.
+++++++++++++++++++++++

 

 

7 έως 9 Φεβρουαρίου.
40% πιθανότητα για συνέχιση του καλού καιρού σε όλες τις περιοχές με λίγες τοπικές νεφώσεις στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως στα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία αρχικά χαμηλή με πρόσκαιρη πτώση 10 με 15 βαθμούς κελσίου αλλά θα σημειώσει σημαντική άνοδος στις 8 και 9 φεβρουαρίου που στα ανατολικά και νότια θα φτάσει και τους 17 με 20 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.
60% πιθανότητα για συνέχιση του καλού καιρού σε όλες τις περιοχές με λίγες τοπικές νεφώσεις στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως στα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία θα φτάσει και τους 17 με 20 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη στα δυτικά και βόρεια.
++++++++++++++++++

 

 

10 έως 14 Φεβρουαρίου.
40% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο αρχικά αλλά σταδιακά από τις 12 του μήνα θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και του ανατολικού Αιγαίου, λιγότερο στην υπόλοιπη χώρα ενώ θα υπάρχουν και κάποιες περιοχές γύρω από την Εύβοια που θα επηρεαστούν πάρα πολύ λίγο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά μόνο της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας κατά περιόδους. Θερμοκρασία αρχικά 15 με 18 βαθμούς κελσίου στά ηπειρωτικά με πτώση σημαντικη στη δυτική Ελλάδα και μικρότερη στη βόρεια Ελλάδα από τις 12 του μήνα και μετά ενώ στα ανατολικά και νότια θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τους 16 βαθμούς κελσίου.
22% πιθανότητα για τοπικές βροχές στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο οι οποίες από τις 12 του μήνα και μετά θα ενταθούν και θα επεκταθούν και στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κατά τόπους θα είναι ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τη δυτική Ελλάδα τα νησιά του Ιονίου τα Δωδεκάνησα τα νησιά των ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως τμήματα της Κρήτης. Χιονοπτώσεις κατά τόπος πυκνές στα ορεινά της ραχοκοκκαλιά της Πίνδου και κατά τόπους σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασία αρχικά μεταξύ 15 και 18 βαθμών κελσίου στα ηπειρωτικά θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και μικρότερη στα βόρεια από τις 11 του μήνα και μεγαλύτερη στις 13 και 14 θα υπάρχει και τοπικά παγετός σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας στο πρωί και το βράδυ.
16% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού κυρίως στα νότια με βελτίωση του καιρού πρόσκαιρη και αλλαγή εκ νέου από τις 12 του μήνα και μετά με τοπικά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά τα βόρεια το ανατολικό Αιγαίο και την κεντρική Ελλάδα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία αρχικά 10 με 15 βαθμούς κελσίου από βορρά προς νότο θα σημειώσει προσκαιρη άνοδος στα ανατολικά και νότια στις 11 και 12 για να πέσει και πάλι παντού στους 10 με 15 από τις 13 του μήνα και μετά.
12% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα κεντρικά και νότια του Αιγαίου αρχικά και το ανατολικό Αιγαίου και σημαντικη αλλαγή του καιρού από τις 12 του μήνα και μετά που θα επηρεάσει όλη τη χώρα με έντονα φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά της Θεσσαλίας και την Εύβοια και αξιόλογα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις από τις 11 του μήνα στα ορεινά και γρήγορα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και πεδινά τισ Μακεδονίας και της Θράκης και  από τις 12 του μήνα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της βόρειας και ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας του βορειοανατολικού Αιγαίου και όρεινα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Θερμοκρασία αρχικά έως 14 με 17 κελσίου από βορρά προς νοτο θα σημειώσει σημαντική πτώση στη βόρεια Ελλάδα στις 11 του μήνα και στις 12 από την βόρεια Θεσσαλία και βορειότερα που η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 2 με 6 βαθμούς κελσίου και στα νοτιότερα 10 με 16 βαθμούς με περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα στις 13 και 14 όπου η μεγίστη στη Θράκη δεν θα ξεπερνα τους 3-5 βαθμούς και τους 5 με 10 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και λίγο υψηλότερη μόνο στα δυτικά και νότια. Παγετός το πρωί και το βράδυ κατά τόπος ισχυρός τα ηπειρωτικά από τις 13 του μήνα και μετά.
12% πιθανότητα για καλο καιρό αρχικά σε όλη την χώρα με αλλαγή και τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου από τις 11 του μήνα ενώ τοπικές βροχές στα σημειωθούν για λίγο και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ ανεπηρέαστη θα παραμείνει η υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα 17 με 20 βαθμούς κελσίου στα ανατολικά και νότια αρκετά χαμηλότερη στη δυτική Ελλάδα που δεν θα ξεπερνα τους 12 με 15 βαθμούς αλλά θα παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα στην ανατολική Ελλάδα ξεπερνώντας και τους 20 βαθμούς κελσίου στις 13 και 14 φλεβάρη.

+++++++++++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο καιρός θα παραμείνει γενικά καλός από τις 2 έως και της 6 Φεβρουαρίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη θερμοκρασία αρχικά κοντά στους 12 βαθμούς και στη συνέχεια θα ανέβει στους 16 με 20 στα ανατολικά και νότια ενώ οι βροχές αν σημειωθούν θα ειναι λίγες και θα απασχολήσουν κυρίως την Θράκη την Εύβοια την Κρήτη τις Σποράδες στην ανατολική Μαγνησία και την ανατολική Στερεα.
Για την περίοδο 7 έως 9 Φεβρουαρίου δεν θα αλλάξει ο καιρός από άποψη φαινομένων και το μόνο που υπάρχει πιθανότητα να γίνει είναι να υπάρξει μία πρόσκαιρη πτωση θερμοκρασιας στην ανατολική χώρα όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 10 με 15 βαθμούς αλλά στη συνέχεια θα ανέβει και πάλι προς τις 8-9 φλεβάρη στους 18 με 20 βαθμούς κελσίου.
Τέλος για την περίοδο 10 έως και 14 Φεβρουαρίου υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% για σημαντική αλλαγή του καιρού στη χώρα με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως και βροχές στα πεδινά παραθαλάσσια και νησιωτικά. Η πιθανότητα για ισχυρή ψυχρή εισβολή με χιονοπτώσεις σε πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας είναι μικρή και δεν ξεπερνά το 15% αυτή τη στιγμή.
Μείνετε συντονισμένοι για τις επόμενες ανανεώσεις αφού και πάλι κοντά στα μέσα του μήνα θα υπάρξει διαταραχή στην στρατόσφαιρα με αποτέλεσμα πολύ μικρή αξιοπιστία στην εξέλιξη του καιρού για το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

***Τέλος καλό είναι να πούμε ότι οι ψυχρές εισβολές που έχουμε τονίσει εδώ και τουλάχιστον 30 ημέρες πραγματοποιούνται στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου ανεξαρτήτως αν αυτές συνοδεύονται από ισχυρό κύμα ψύχους ή όχι και έντονες χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα της χώρας μας. Ενδεικτικά να πούμε ότι έχουν σημειωθεί ψυχρές εισβολές στις 9 με 14 Ιανουαρίου στις 21 με 23 και στις 29 με 31. Το μόνο άσχημο στην εξέλιξη είναι ότι οι ενδιάμεσες ημέρες είναι πολύ θερμές με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα το γενικό πρόσημο του μήνα να είναι θετικό από άποψη της μέσης θερμοκρασίας σε σχεση με τα κανονικά επίπεδα.***

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

www.weathergroup.gr