Δελτίο χιονοπτώσεων-χιονοστρώσεων για τις 29 έως 31 Ιανουαρίου.

1058

Δελτίο χιονοπτώσεων-χιονοστρωσεων για τις 29 έως 31 Ιανουαρίου.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.
Πολύ ασθενείς χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα για πολύ λίγο στη Θράκη και την κεντρική Μακεδονία άνευ σημασίας.
Τοπικές χιονοπτωσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας της Φθιώτιδας της Βοιωτίας της Φωκίδας της Εύβοιας της βόρειας Αττικής της Κορινθίας της Αργολίδας της Αρκαδίας της Λακωνίας και της Αχαΐας σε υψόμετρα από 100 μέτρα στα βορειότερα έως 500 μέτρα στα νοτιότερα(βλέπε χάρτη) και στην Κρήτη πάνω από τα 600 m κατά μέσο όρο. Οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές με αξιόλογη χιονόστρωση κυρίως στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκος μακριά από τα πεδινά τμήματα των προαναφερθέντων περιοχών.

 

Τρίτη 30 Ιανουαρίου.
Ασθενεις χιονοπτώσεις στον Εβρο και τις πεδινές περιοχές με γρήγορη βελτίωση.
Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές σε ορεινες και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Λάρισας της νότιας Καρδίτσας της Μαγνησίας της Φθιώτιδας της Ευρυτανίας της Φωκίδας της Βοιωτίας της Εύβοιας της βόρειας και δυτικής Αττικής της Κορινθίας της Αργολίδας της Αρκαδίας και της Λακωνίας κατά μέσο όρο πάνω από τα 100 μέτρα στα βορειότερα, 100 με 150 m στη βόρεια Στερεά, 200 με 300 μέτρα στην Αττική και την Εύβοια και 400 με 500 στην ανατολική Πελοπόννησο ενω στις Κυκλάδες και την Κρήτη πάνω από τα 500 με 600 μέτρα.

++ Σημαντική πιθανότητα χιονόπτωσης για την πόλη του Βόλου της Χαλκιδας και της Λαμίας με πολύ μικρή πιθανότητα ελάχιστης χιονόστρωσης.
++ Ασθενείς χιονοπτώσεις με πιθανότητα μικρής χιονόστρωσης για την πόλη της Τρίπολης και του Καρπενησίου.
++ Βροχή-χιονονερο για την πόλη της Αθήνα. Ασθενείς χιονοπτώσεις από ένα υψόμετρο 250 με 350 m και πάνω στα δυτικά του νομού θα κατέβουν στις 30 Ιανουαρίου πρόσκαιρα ακόμα και στα 150-200m από την Ελευσίνα έως την Κόρινθο. Σημαντικές χιονοστρώσεις πάνω από τα 400-500μ στα βόρεια και ανατολικά πάνω από τα 300μ στα δυτικά του νόμου.
++ Αξιόλογες χιονοπτώσεις στην περιοχή της Θήβας και της Λιβαδειάς με χιονοστρώσεις έως 5 με 10 εκατοστά λόγο θετικών θερμοκρασιών.

Δεν θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας εκτός από τις προαναφερθείσες!!

++ Eντονες βροχοπτώσεις στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Eύβοιας στις δυτικές Kυκλάδες και το βόρειο κομμάτι της Kρήτης που κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 50 με 80 mm δηλαδή 50-80 τόννοι νερό ανα στρέμμα.

 

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.
Συνεχίζονται οι βροχές κατα τοπους σε εντονες στην Κρήτη και τα χιόνια πάνω από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο ενώ ασθενέστερα θα ναι τα φαινόμενα στις Σποράδες στην Εύβοια της δυτικές Κυκλάδες και ακόμα πιο ασθενή στη Μαγνησία τη Φθιώτιδα την Εύβοια την Αττική τη Φωκίδα και τη Βοιωτία όπου και εδώ οι ασθενείς χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να περιορίζονται πριν από το μεσημέρι και να σταματούν το απόγευμα εκτός από την Κρήτη οπου θα συνεχιστουν εως το βραδυ.(βλεπε χαρτη υψομετρων).

 

Επισημαίνουμε ότι στους χάρτες φαίνεται το υψόμετρο χιονόπτωσης και όχι το υψόμετρο χιονόστρωσης το οποίο είναι κατά μέσο όρο 50 με 200 m πιο πάνω από αυτό που βλέπετε.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Πιστοποιημένος με ΑΡΙΣΤΑ προγνώστης καιρού!!

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr