«Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο»: Προσηλωμένοι στην διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς

1533
Αναβίωσε και φέτος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου το έθιμο «Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο»
Προσηλωμένοι στην διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς οι κάτοικοι του οικισμού αναβίωσαν και φέτος το έθιμο «Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο». Σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, στον Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Μαΐστρου προς τιμή του Αγίου Αθανασίου, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου από την εκκλησία προς τον αύλειο χώρο του συλλόγου εκεί όπου ευλόγησαν τα προσφερθέντα «εδέσματα» και όλοι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το νοστιμότατο πλιγούρι με το κρέας, να πιουν ένα ποτηράκι κρασί, αλλά και να χορέψουν με την παραδοσιακή ορχήστρα.
Για τη μεγάλη επιτυχία που είχε και το φετινό «Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο», δούλεψαν αδιάκοπα όλα τα μέλη της Επιτροπής Αναβίωσης του Εθίμου του Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου με την συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση του εφημέριου του οικισμού μας Πατέρα Ιωάννη Καζάκου. Σημαντική βοήθεια προσέφεραν επίσης και οι Κύριες του οικισμού καθώς ανέλαβαν την ευθύνη καθαρισμού του σιταριού αλλά και τα κορίτσια του συλλόγου γονέων που ήταν παρών όπου τις ζητήθηκε να βοηθήσουν.
Τέλος θα πρέπει να επαινέσουμε την συγκινητική συμμετοχή των «Μαϊστρινών» στο έθιμο, οι οποίοι από την Παλιά Πατρίδα ακόμη, τηρούν το Τάμα τους στον Άγιο Αθανάσιο.
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσας και στους εορτάζοντες, ο Άγιος Αθανάσιος να μας προστατεύει καθημερινά.