Από 21 /1 σε ισχύ η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση ή αποστολή του DNA των ζώων

4733

Πρόστιμα ύψους 1000 ευρώ για όσους αμελήσουν

Το μέτρο της υποχρέωσης των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο τίθεται σε ισχύ από τις 21 Ιανουαρίου. Όπως ενημερώνει ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Φροντίδας αδέσποτων ζώων Ιωάννης Ζαρίφης, η νομοθεσία αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και φυσικά και τους δημότες και τους κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία συνδέεται άμεσα.

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων συντροφιάς ανακοινώθηκε επίσημα από την Ειδική  Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών που απέστειλε και το σχετικό έγγραφο στις αποκεντρωμένες, τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι φιλόζωοι είναι ότι η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών).

Να σημειωθεί τέλος πως για τους ιδιοκτήτες που δεν θα προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται ξανά μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.