Παράδοση: Οι μαμές του παλιού καιρού στο Σοφικό Διδυμοτείχου

523
Οι μαμές του παλιού καιρού στο Σοφικό
8 Ιανουαρίου: Ημέρα της Μπάμπως-μαμής.
Η μαμή κατείχε ξεχωριστή θέση στην κοινωνία επειδή η βοήθεια που προσέφερε στις έγκυες γυναίκες ήταν πολύ μεγάλη. Γι’αυτό και οι γυναίκες του χωριού την σέβονταν και την τιμούσαν ιδιαίτερα.
Οι γυναίκες εκείνο τον καιρό γεννούσαν πολλές φορές στα χωράφια ή και στο δρόμο, αφού δούλευαν μέχρι και την τελευταία στιγμή που ήταν να γεννήσουν Για το λόγο αυτό κάποιες φορές, παιδιά αλλά και οι μητέρες πέθαιναν όταν ο τοκετός ήταν δύσκολος.
Οπωσδήποτε όμως γνώριζαν ωρισμένα στοιχειώδη πράγματα όπως π.χ, να κόβουν μόνες τον ομφάλιο λώρο.
Οι τυχερές που γεννούσαν στο σπίτι είχαν τη βοήθεια της πρακτικής μαμής που συχνά υπολόγιζε και την ημέρα του τοκετού αλλά μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και αν το παιδί ερχόταν ανάποδα.Οι πόνοι μετά τον τοκετό ήταν ανυπόφοροι πολλές φορές λόγω έλλειψης φαρμάκων.
Την επομένη του τοκετού πήγαινε ο παππάς στο σπίτι και λέγανε ότι κάναν <<της Παναγίας το σινί>> εννοείται ότι είχε φαγοπότι .
Από την άλλη μέρα την επισκέπτονταν και οι γυναίκες συγγενείς, φίλες γειτόνισσες για να συγχαρούν τη λεχώνα και να της πάνε <<τσιουρμπά>> σούπα με ρύζι, για να δυναμώσει και να έχει γάλα.
Τα δώρα στη μαμή ήταν χρήματα, κάποιο υφαντό, ή φαγώσιμα είδη, αλλά στη βάπτιση του παιδιού οπωσδήποτε της δώριζαν ωραία μαντήλα και υφαντή ποδιά.Μαμές που άφησαν εποχή στο Σοφικό ήταν στο Σουφλάρι το παλιό χωριό η γιαγιά Σταμάτα <<Μπέζα>> και στο Κωστή σπουδαία μαμή ήταν η γιαγιά Μάρθα Βλασακάκη, ενώ στο Λιλή η πλέον διάσημη ήταν η γιαγιά Ζηνοβία Στεργάτου.-
Άλλες γνωστές μαμές στο Κωστί ήταν η γιαγιά Βασιλική, μητέρα του Σταύρου Αρβαντά και της Αθανασίας Σταμπολάκη, καθώς και η γιαγιά της Γιανούλας Αραμπατζάκη την οποία διέκρινε ξεχωριστή ικανότητα στο να βοηθάει σε πολύ δύσκολους τοκετούς.
Οπωσδήποτε θα υπήρχαν κι άλλες μαμές.
Αν γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω ας συμπληρώσει. Χαρά μας να μαθαίνουμε.
(Εδώ στην φώτο η μαμή γιαγιά μας Ζηνοβία Στεργάτου που είχαμε την χαρά να την έχουμε στο γάμο μας.)