Τάση του καιρού για τις επόμενες δυο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 7 Ιανουαριου 2024. Κλασικός χειμερινός καιρός με βροχές, χιονια, παγετούς αλλά χωρίς ακρότητες.

1940

Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 7 Ιανουαρίου 2024.

10 και 11 ιανουαρίου.
> 95% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα και λίγα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής ελλάδας. Θερμοκρασίες 5 με 10 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στα δυτικά και νότια με παγετό το πρωί και βράδυ στα υπηρετικά και κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια.

12 έως 14 Ιανουαρίου.
31% πιθανότητα για φαινόμενα στην δυτική κεντρική ανατολική και νότια χώρα και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας. Τα φαινόμενα γύρω από την Κρήτη θα είναι ισχυρά. Θερμοκρασία αρχικά 10 με 14 βαθμούς κελσίου από βορρά προς νότο αλλά θα σημειώσει σημαντική πτώση στις 13 του μήνα όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 4 με 8 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά για να σημειώσει και πάλι μικρή άνοδο στις 14 του μήνα. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά της τάξης των -3/-6 βαθμών κελσίου.
46% πιθανότητα για αξιόλογη αλλαγή του καιρού με έντονα φαινόμενα στη δυτική του νότια χώρα και το νότιο ανατολικό Αιγαίο ενώ αξιόλογα θα σημειωθούν και στην περιοχή της Θεσσαλίας του βόρειου Αιγαίου και παροδικά και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις ασθενείς στα ορεινά ημιορεινά & χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της κεντρικής Στερεάς και του εσωτερικού της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία αρχικά 8 με 14 βαθμούς κελσίου με σημαντική πτώση στις 13 του μήνα όπου η μεγίστη δεν θα ξεπερνά τους 4 με 8 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά και βόρεια 6 με 10 στα νοτιότερα. Παγετός το πρωί και το βράδυ ηπειρωτικά της τάξης των -2/-6 βαθμών κελσίου κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα της 14 του μήνα.
23% πιθανότητα για σύντομα φαινόμενα στην Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα το ανατολικό Αιγαίο Πελοπόννησο και βελτίωση μετά τις 13 του μήνα. Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και νοτιας χώρας. Θερμοκρασία 6 με 10 βαθμούς κελσίου στα κεντρικά και βόρεια με παγετό το πρωί και το βράδυ της τάξης των -3/-6 βαθμών κελσίου λίγο υψηλότερη στα νότιότερα.

15 έως 17 ιανουαρίου.
> 90% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κατά περιόδου στη δυτική Ελλάδα της Κυκλάδες στην Κρήτη τα Δωδεκάνησα. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάνει στα ηπειρωτικά τους 10 με 14 βαθμούς κελσίου χαμηλότερη στα όρεινά και ήμιόρεινα με ελαφρύ παγετό το πρωί και το βράδυ στη δυτική και βόρεια χώρα.

18 με 22 Ιανουαρίου.
38% πιθανότητα για φαινόμενα στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο κατά περιόδους και σημαντική αλλαγή στη δυτική κεντρική νότια και ανατολική χώρα στις 21 και 22 ιανουαρίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις τα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας στο τέλος της περιόδου. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή έως 13 με 17 βαθμούς κελσίου με σημαντική πτώση από τις 20 και μετά που στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπερνά τους 9 με 13 βαθμούς κελσίου.
36% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στη Θεσσαλία και τη Στερεά. Θερμοκρασία υψηλή εως 17 με 20 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά με σημαντική πτώση στην ανατολική και βόρεια χώρα από τις 19 του μήνα και μετά επεκτεινόμενη και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ στη δυτική και νότια χώρα θα φτάνει τους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα βόρεια ηπειρωτικά από τις 19 του μήνα και μετά.
28% πιθανότητα για στάδιακή αλλαγή του καιρού πρωτα στην δυτική και βόρεια χώρα και από τις 19 του μήνα σταδιακά σε όλες τις περιοχές με έντονα φαινόμενα στη δυτική χώρα το Ιόνιο το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και αξιόλογα στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις κατά περίόδους ισχυρές στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που σταδιακά θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια. Θερμοκρασία αρχικά έως 9 με 13 βαθμούς κελσίου στα ηπειρωτικά θα σημειώσει σημαντική ανοδο στην ανατολική και νότια χώρα από το Βόλο και νοτιότερα και η μεγίστη θα φτάνει τους 16 με 20 κελσίου αρκετά χαμηλότερη στη δυτική και βόρεια χώρα.

Για τις 10 και 11 Ιανουαρίου  χαμηλές θερμόκρασίες και τοπικά φαινόμενα στη χώρα εκτός από τα βόρεια και λίγα χιόνια στα ορεινά. Πάγετός το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια

Για τις 12 έως 14 Ιανουαρίου οι περισσότερες πιθανότητες κοντά στο 50% να συγκλίνουν σε άξιόλογη αλλαγή του καιρού στη δυτική κεντρική νότια και ανατολική χώρα με τα χιόνια να κατεβαίνουν και σε ημιορεινές/χαμηλες υψομετρικα περιοχές της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα 13 και 14 του μήνα μετά από μία πρόσκαιρη άνοδος στις 12. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Για τις 15 έως 17 Ιανουαρίου φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι σχετικά βελτιωμένος με άνοδο της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά αλλά ο παγετός έστω και ελαφρύς θα παραμείνει το πρωί και το βράδυ. Λίγα φαινόμενα κυρίως στο Ιόνιο την δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.

Τέλος για τις 18 έως 22 Ιανουαρίου υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει αλλαγή του καιρού από τις 20 με 21 του μήνα και μετά που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας με έμφαση στα δυτικά κεντρικά νότια και ανατολικά. Τα χιόνια θα επηρεάζουν κυρίως στη ορεινές περιοχές και η θερμοκρασία αν και θα ανέβει στην αρχή σημαντικά φαίνεται να πέφτει από τις 19-20 του μήνα στα ηπειρωτικά κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου. Παγετός θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του μετά τις 19 με 20 το πρωί και το βράδυ.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Τάση του καιρού για τις επόμενες δυο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 7 Ιανουαριου 2024. Κλασικός χειμερινός καιρός με βροχές, χιονια, παγετούς αλλά χωρίς ακρότητες.