Αύξηση του φόρου διαμονής στα Ξενοδοχεία

803

Αύξηση του φόρου διαμονής

Στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η επιβολή ειδικού τέλους για φυσικές καταστροφές που θα επιβαρύνει τη  διαμονή σε ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2024 το τέλος θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ και θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ
  • Ξενοδοχεία αστέρων: από 1,5 ευρώ στα ευρώ
  • Ξενοδοχεία αστέρων: από ευρώ στα ευρώ
  • Ξενοδοχεία αστέρων: από ευρώ στα 10 ευρώ
  • Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ.

Το αυξημένο τέλος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και στα τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα τα οποία θα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 6%. Με το σημερινό καθεστώς οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο.

Επίσης σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα υπογράψει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που θα προβλέπει την παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται χωρίς να ακολουθούν τους «κανόνες», και κρυφά εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες εμβάσματα κ.λπ.

Σημειώνεται ότι το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου φορολογείται με συντελεστή 15% έως 12.000 ευρώ, 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.