Επανέρχεται το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους»

928

Την επανεκκίνηση των προγραμμάτων «Άθλησης για Όλους» στους δήμους, αλλά και μέτρα για τη στήριξη του αθλητισμού στα νησιά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της ενημερωτικής διημερίδας που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και στην οποία συμμετετήχαν οι νέοι δήμαρχοι των δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τα προγράμματα «Άθληση για Όλους» που υλοποιούνται από τους δήμους, περιλαμβάνονται στις επτά εμβληματικές αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού, που προωθεί το υπουργείο και οι οποίεςθα ανακοινωθούν αύριο και ότι για πρώτη φορά λαμβάνουν υπόψη την παράμετρο της νησιωτικότητας.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι αν και υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», το τελευταίο διάστημα είχε αδρανοποιηθεί. Σήμερα, τόνισε, έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου και μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 85 δήμοι, βρίσκονται σε εξέλιξη 7.032 προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 300.000 ωφελούμενοι.

Παράλληλα ανέφερε το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα επαναδιατυπωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός για όλους αποτελεί κεντρική πολιτική κατευθυντήρια γραμμή του υπουργείου, γιατί ο αθλητισμός σημαίνει αξίες και ανταγωνισμός, σημαίνει όμως και καλή υγεία.

«Θέλουμε, σημείωσε, όλος ο κόσμος να αθλείται. Δυστυχώς σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που αθλούμαστε» και κάλεσε τους δημάρχους να ενεργοποιήσουν άμεσα τα προγράμματα. «Αυτή η συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα, είπε, πρέπει να συνεχιστεί. Είναι μια πετυχημένη διαδικασία και ο κόσμος διψάει για άθληση».

Σε ότι αφορά στη στήριξη του αθλητισμού στα νησιά κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι μέχρι 20 Δεκεμβρίου θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν ότι στην κατανομή των πόρων είτε μέσω τον ομοσπονδιών, είτε απευθείας στα σωματεία, θα λαμβάνεται υπόψη για πρώτη φορά η νησιωτικότητα με ειδικό συντελεστή βαρύτητας, έτσι ώστε να αυξηθεί η κατανομή των πόρων υπέρ των σωματείων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Επίσης ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κούρος» για την ψηφιοποίηση του αθλητικού χάρτη της χώρας σε επίπεδο δήμου, νομού και επικράτειας. Κάλεσε δε τους δήμους, κατά την άσκηση του δικαιώματος χρηματοδότησης αθλητικών σωματείων, να χρηματοδοτούν σωματεία που είναι πιστοποιημένα και ενταγμένα στον «Κούρο».

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα προσπάθεια για την καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και την κατάσταση αυτών, καθώς η καταγραφή που είχε ξεκινήσει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «ΠΕΛΟΠΑΣ» είναι ημιτελής. Η καταγραφή τους, υπογράμμισε είναι αναγκαία και ύψιστης προτεραιότητας να γίνει σε επίπεδο περιφέρειας, δήμου και εποπτευόμενου φορέα σε ολόκληρη την επικράτεια για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους και η προστασία των αθλητών μας.

https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/epanerchetai-to-programma-athlisi-gia-oloys/