Eκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου ΚΑΣΤΡΙΝΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ Η ιστορία και το έργο των Αγίων του Διδυμοτείχου

692
SarsakisAfisa1
Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.-Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας, την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του συγγραφέα Ιωάννης Σαρσάκης με τίτλο
ΚΑΣΤΡΙΝΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ
Η ιστορία και το έργο των Αγίων του Διδυμοτείχου.
 Κυριακή 26/11 | ώρα 7:30 μ.μ. | Νομαρχείο, Αλεξανδρούπολη.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.
Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά Φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας
Ευγνωσια Νικολαρου Αγιογράφος
Συντονίζει η Fenia Doukoglou φιλόλογος, δημοσιογράφος.
Η πολιτιστική δράση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Ιωάννης Α. Σαρσάκης κατάγεται από το Διδυµότειχο, όπου ζει μόνιμα. Υπαξιωµατικός του Οικονοµικού Σώµατος. Είναι Οργανωτικός Γραµµατέας του Ιστορικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυµοτείχου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση. Το ιστορικό και ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στη µελέτη της τοπικής ιστορίας και αγιολογίας του Διδυµοτείχου, καθώς και στην ιστορία της Ρωµανίας/Βυζαντίου. Σηµαντικότερος καρπός των µελετών του είναι η συγγραφή τριών βιβλίων, τα δύο πρώτα αφορούν τον Άγιο Ιωάννη Βατάτζη. Το τρίτο του βιβλίο, αφορά τους Αγίους του Διδυµοτείχου, όπου παράλληλα παρουσιάζει ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της πόλης. Επίσης συνέγραψε διάφορα κείµενα-ιστορικά άρθρα, που αφορούν προσωπικότητες και γεγονότα του Διδυµοτείχου µέσα στην ιστορική του διαχρονία. Τα υπόψη κείµενά του έχουν δηµοσιευθεί σε εφηµερίδες της Θράκης, ιστοσελίδες και περιοδικά ανάλογης θεµατολογίας, καθώς και στις περιοδικές εκδόσεις του ΓΕΣ: Εθνικές Επάλξεις και Στρατιωτική Επιθεώρηση.
Λίγα λόγια το βιβλίο
Το Διδυμότειχο είναι μία μικρή ακριτική επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, με πλούσια ιστορικά, μνημειακά, πολιτισμικά στοιχεία και φυσικές ομορφιές. Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες σχετίζονται με την Καστροπολιτεία της Θράκης, καθώς άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο διάβα των αιώνων. Αυτοκράτορες, αυτοκρατόρισσες, στρατηγοί, πολιτικοί, πατριάρχες, λογοτέχνες, ευεργέτες, εικαστικοί, μουσικοί, αρχαιολόγοι, άνθρωποι του θεάτρου και γενικά του πνεύματος, έλκουν την καταγωγή τους από το Διδυμότειχο ή έζησαν και έδρασαν σ’ αυτό. Ο καθένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους σμίλευσε με τον δικό του τρόπο, προσθέτοντας ιστορική αξία, στους δύο αιωνόβιους βράχους, όπου οι δύο ιστορικά καταγεγραμμένοι κτήτορες της πόλης, οι αυτοκράτορες Τραϊανός (με την ονομασία Πλωτινόπολη) και Ιουστινιανός, δημιούργησαν επάνω στα θεμέλια των αρχαίων Θρακών μία πόλη την οποία ο μεγάλος βυζαντινολόγος Γκιόργκ Οστρογκόρσκι, καθώς και άλλοι ιστορικοί, χαρακτήρισαν ως αυτοκρατορική. Ορόσημο στην εξέλιξη και τελική ονοματοθεσία της πόλης στάθηκε η παρέμβαση του Ιουστινιανού, που όρθωσε στους δύο απέναντι λόφους τα Δίδυμα Τείχη, τα οποία χαρακτήρισαν έντονα την πόλη, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί η ονομασία Πλωτινόπολη και από τον ένατο αιώνα και μετά να επικρατήσει η ονομασία Διδυμότειχο. Μέρος αυτής της πλούσιας κληρονομιάς του Διδυμοτείχου και του ελληνορθόδοξου πολιτισμού του είναι και οι δεκατρείς Άγιοι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πόλη και την περιφέρειά της. Στους δεκατρείς Αγίους του Διδυμοτείχου συγκαταλέγονται ένας πατριάρχης, δύο επίσκοποι, δύο ιερείς, ένας αυτοκράτορας, μία βασίλισσα, πέντε μοναχοί και ένας λαϊκός. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης θα ενημερωθεί για τους βίους των Αγίων του Διδυμοτείχου, οι οποίοι χρονικά εντάσσονται στην ρωμαίικη/βυζαντινή, καθώς και στην οθωμανική περίοδο. Παράλληλα θα πληροφορηθεί και για τα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της πόλης, καθώς και άλλων περιοχών που έζησαν και έδρασαν οι Άγιοι που σχετίζονται με τη σημαντική Καστροπολιτεία της Θράκης. Εξερευνώντας τη ζωή και την κληρονομιά που άφησαν δεκατρείς Άγιοι στην καστροπολιτεία της Θράκης.
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της ΕΠΟΦΕ
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Κελεμίδης