Ντεμπούτο στην άσκηση «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23» είχαν τα (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117

6234

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στον σχεδιασμό της Άσκησης συμπεριλήφθηκαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως  (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117

Την Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2023 και παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεώργιου Δένδια ως εκπρόσωπου του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο,

 

Η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ» αποτελεί Άσκηση μεσαίας κλίμακας η οποία διευθύνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού, με την συμμετοχή Σχηματισμών και Μονάδων της 1ης Στρατιάς, Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), καθώς και προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ).

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, ο υποτιθέμενος εχθρός κατόπιν επιθετικής ενέργειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, εφελκύεται σε προσχεδιασμένο χώρο καταστροφής εντός της φίλιας αμυντικής τοποθεσίας. Οι φίλιες δυνάμεις έχοντας δημιουργήσει τακτικό πλεονέκτημα, εκτελούν αντεπίθεση και στην συνέχεια εκμεταλλευόμενες την σύμπτυξη των εχθρικών, εκτελούν επιθετική ενέργεια για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών με σκοπό την ολοκληρωτική εξουδετέρωση του και την αποκατάσταση του Εθνικού εδάφους, με την ενέργεια να υποστηρίζεται από πυρά Πυροβολικού, Επιθετικά Ελικόπτερα και Αεροσκάφη της ΠΑ.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στον σχεδιασμό της Άσκησης συμπεριλήφθηκαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 και Αναγνωρίσεως  (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
  • Εκτέλεση πυρών από Αεροσκάφη της ΠΑ, με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από προσωπικό της ΔΕΠ (Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
  • Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Εξάλειψης Αεροπρογεφυρώματος.
  • Πτήσεις Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV).
  • Ρίψη αλεξιπτωτιστών.