Ξεκίνησαν οι τοπικές ομίχλες -Τι είναι η ομίχλη και πως δημιουργείται;

1532

Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι στην ουσία η περιβόητη ομίχλη που πολλές φορές κάνει τη ζωή μας δύσκολη; Πως δημιουργείται; Ας δούμε λοιπόν!

Στην ουσία, η ομίχλη είναι ένα σύννεφο πολύ κοντά στο έδαφος! Δηλαδή είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τα σύννεφα που βλέπουμε στον ουρανό, αλλά σε πολύ χαμηλό ύψος.

Η ομίχλη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια νερού τα οποία στην ουσία αιωρούνται στον αέρα, όπως και τα σύννεφα.

Είναι μάλιστα τόσο μικροσκοπικά τα σωματίδια του νερού, που πνέουν σαν το φτερό στον άνεμο: δεν κάθονται στο έδαφος εξαιτίας των πολύ ανεπαίσθητων ρευμάτων αέρος (που πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από εμάς τους ανθρώπους) και αιωρούνται όλα μαζί προς διάφορες κατευθύνσεις.

Η μόνη διαφορά μεταξύ ομίχλης και συννέφου, είναι απλά η υψομετρική διαφορά: όταν ένα σύννεφο βρίσκεται πολύ κοντά στο έδαφος, το ονομάζουμε ομίχλη, έτσι απλά!

Επίσης, στα σύννεφα τα σωματίδια είναι πολλές φορές παγωμένα (λόγω μεγαλύτερου υψομέτρου), της ομίχλης συνήθως δεν είναι.

Τώρα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης αυτών των σωματιδίων, έχουμε έλλειψη ορατότητας. Όταν βρισκόμαστε μέσα της έχουμε περιορισμένη ορατότητα και όταν την βλέπουμε από μακριά φαίνεται σαν ημιδιαφανές σύννεφο. Είναι κάτι ανάλογο με τον καπνό, με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε μικροσκοπικά σωματίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ομίχλη δημιουργείται όταν σχετικά ζεστός αέρας περνάει από κρύο έδαφος, τότε το κρύο αυτό έδαφος ψύχει τον αέρα και ουσιαστικά “υγροποιείται” ο αέρας αυτός. Είναι αυτό που προαναφέραμε: δημιουργούνται αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια νερού που αιωρούνται.

Ένα παράδειγμα από την καθημερινότητά μας:

όταν ανοίγουμε την κατάψυξη, βλέπουμε μετά από λίγο ένα πράγμα σαν “ατμό”-“καπνό”. Αυτό λοιπόν ακριβώς συμβαίνει! Μπαίνει ζεστότερος αέρας από αυτόν που υπάρχει μέσα στην κατάψυξη, ακουμπάει στις παγωμένες επιφάνειές της και ουσιαστικά δημιουργείται ομίχλη!

Επίσης ένα ψιλόβροχο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ομίχλης, που πολλές φορές χωρίς το ψιλόβροχο αυτό, να μην μας προέκυπτε το φαινόμενο αυτό.

Τέλος, ένα εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι η ομίχλη βοηθάει στο να λιώσει το χιόνι μιας και εξαιτίας του ήλιου τα μικροσκοπικά σωματίδια ζεσταίνονται γρήγορα και όταν έρχονται σε επαφή με το χιόνι, συμβάλλουν στο να λιώσει.

Για να το πούμε απλά, είναι περίπου έτσι:

σαν να “ραντίζουμε” το χιόνι με “ζεστό” νερό!

Αυτό λοιπόν είναι η ομίχλη κι έτσι δημιουργείται! Οπότε την επόμενη φορά που θα… “πέσουμε” μέσα της, πέραν του ότι θα ταλαιπωρηθούμε λιγάκι, θα ξέρουμε και 5 πραγματάκια για αυτήν! 🙂