Ο «λαγός» Μέτιος και η «χελώνα» Τοψίδης – Γράφει ο Νίκος Ψαθάς

1702
Γράφει ο Νίκος Ψαθάς
Ο «λαγός» Μέτιος και η «χελώνα» Τοψίδης
Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον ότι ο μεγάλος χαμένος των περιφερειακών εκλογών το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2023 ήταν ο Χρήστος Μέτιος, ο οποίος παρά το ότι έφτασε πολύ κοντά στην πηγή για να πιει νερό, δηλ. να βγει από την Α΄ Κυριακή τελικά δεν εκλέχτηκε για μόλις 0,70%!!!! Και μπορεί την Β΄ Κυριακή να αύξησε τους σταυρούς στον Έβρο, ωστόσο ο αριθμός τους δεν ήταν πλέον ικανός για να ανατρέψει την κατάσταση!
Είναι πολύ νωρίς βέβαια για να βγουν ολοκληρωμένες ερμηνείες, μπορούν ωστόσο να διατυπωθούν τα πρώτα συμπεράσματα με τον κίνδυνο να χαρακτηριστουν ” βιαστικά και επιφανειακά “…
1) Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος εισέπραξε σε μεγάλο βαθμό την κατά πολλούς,αναλυτές “ανεπάρκεια” για πολλούς του αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτροβιτς. Δεν ειναι λιγοι αυτοι που σιγο ψιθυρίζαν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, “αναλώθηκε περισσότερο σε δημοσιοσχεσίτικες πρακτικές και όχι στην παραγωγή χρήσιμου και αποτελεσματικού έργου στο νομό” χρεώνοντας έτσι το ελάχιστο πολιτικό όφελος στην παράταξη. ..
2) Η απουσία του κ. Μέτιου από τον Έβρο την πρώτη εβδομάδα από τις καμένες εκτάσεις, παρ΄ ότι η περιοχή βίωνε τον μεγαλύτερο εφιάλτη της συνέβαλε στην απογοήτευση ψηφοφόρων κυρίως απ τη ΝΔ, τόσο πολύ, που προτίμησαν την αποχή από την στήριξη.
3) Η προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του κ. Μέτιου με την παρουσία του Πρωθυπουργού το απόγευμα της Παρασκευής, κατάφερε να συσπειρώσει κυρίως τους νεοδημοκράτες που υποστήριζαν τον αντίπαλό του και επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ. κ. Τοψίδη, καθώς προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του φωτογραφίζοντας τον κ. Τοψίδη, είπε πως θα υπάρξει πρόβλημα στην συνεργασία Κυβέρνησης και οποιουδήποτε άλλου μη … «εκλεκτού» σχετικά με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ακριβώς γιατί η Κυβέρνηση εμπιστεύεται αυτούς που ξέρει και αυτούς που έχουν εμπειρία.
Με λίγα λόγια εχει εκληφθεί το μήνυμα του εμμέσως ως ενας «εκβιασμός» ότι δλδ αν δεν εκλεγεί ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης θα υπάρξει πρόβλημα στην χρηματοδότηση έργων στην περιοχή.
Προφανώς, διέφυγε του επικοινωνιακού επιτελείου του Πρωθυπουργού ότι η ομιλία αυτή έγινε σε περιοχή που μόλις δύο μήνες πριν υπέστη την μεγαλύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ποτέ στην ΕΕ, ενώ το δημογραφικό, η ακρίβεια και η ανεργία μαστίζουν τον Έβρο.
4) Ο κ. Μέτιος, φαίνεται πως εισέπραξε την δυσαρέσκεια κυρίως απ τον Νότιο Έβρο και για άλλους τοπικούς καθαρά λόγους: ο ένας υποψήφιος δήμαρχος προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ στην Αλεξανδρούπολη, συνεργάστηκε με ένα μέρος εκλογομαγείρων, που λειτουργώντας “εφήμερα” και αναζητώντας «στέγη», προκειμένου να «απελάσουν» τον νυν Δήμαρχο και ο άλλος που για μια τετραετία ασκούσε αντιπολιτευτικό ρόλο μέσα από ένα καθαρά προσωπικό φίλτρο.
Έτσι, η “ανευθυνότητα” που έδειξαν συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη της ΝΔ ίσως να κούρασαν πέραν των μελών και τους ψηφοφόρους, ακριβώς γιατί έδειξαν στον κόσμο πως με την στάση τους “ελάχιστα νοιάζονται” για τα σημαντικότερα προβλήματα . Και κυρίως το γεγονός πως δεν έδειξαν καμία πρόθεση ούτε διάθεση για να εργαστούν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την προστασία της περιοχής από πιθανά επερχόμενα καιρικά φαινόμενα.
5) Στις συμμαχίες που έγιναν μεταξύ υποψηφίων δημάρχων και περιφερειακών παρατάξεων, στις φημολογούμενες “προσπάθειες χρηματισμού”που εμφανίζονταν ως βεβαιότητες, στη λάσπη και την τοξικότητα που αναπτύχθηκε κυρίως της τελευταίες ημέρες αλλά και το ότι είχαν εκλεγεί ήδη δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε Σουφλί και Σαμοθράκη και επομένως ατόνησε το κίνητρο των προσωπικών επιλογών για τις δημοτικές εκλογές, ισως πρέπει να αναζητηθούν και εδω οι αιτίες για την μεγάλη αποχή. Η συμμετοχή της Α’ Κυριακής ανέρχονταν στο 48,54% ενώ την δεύτερη μόλις στο 37,62%
6) Τα άκυρα και λευκά, ήταν περισσότερα την Β΄ Κυριακή, καθορίζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα υπέρ του κ. Τοψίδη.
7) Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το πολιτικό κόστος της μόλις τριών μηνών κυβέρνησης για τον χειρισμό των ζητημάτων και προβλημάτων που προέκυψαν μετά τις βουλευτικές εκλογές, αφού , επιβεβαίωνόταν η σύνδεσή της με τον περιφερειάρχη!
Η σιγουριά και η “ασφάλεια” της εξουσίας φαίνεται πως συνεπήρε και τον κ. Μέτιο και την παράταξή του, αφού θεωρήθηκε δεδομένο σχεδόν από όλους πως θα ήταν αυτός ο νικητής των περιφερειακών εκλογών. Ομως η παγίδα ήταν ορατη όπως ο λαγός με τη χελώνα, αν και καθόλου ως χελώνα δεν έδρασε ο κ. Τοψίδης. Ο οποίος εκμεταλλευτηκε λάθη τακτικής του αντιπάλου μέχρι την τελευταία στιγμή με τρόπο μεθοδικό και αποφασιστικό, κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή.
9)Τέλος αυτό που διαφάνηκε απ το γενικότερο αποτέλεσμα και αντίθετα από αυτό που φαίνεται είναι ότι η ΝΔ δεν έχει χάσει την ηγεμονία της τουλάχιστον στην περιοχή μας.