Βρέθηκε ανάδοχος για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

4201

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν στη συνολική αποκατάσταση του μνημείου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά το 2017

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία και μοναδική ήταν η εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και τελικά θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές καταστροφές μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Το έργο αναλαμβάνει η ένωση οικονομικών φορέων «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΙΛΙΣΣΟΣ ΑΤΕ – ΔΟΞΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» η οποία υπέβαλε προσφορά με μέση έκπτωση 2%.

Το έργο είχε ενταχθεί στα τέλη του 2022 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 10.531.772 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Το 2020 ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ερευνητικό πρόγραμμα, προκειμένου να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις για την αποκατάσταση του ιδιαίτερα σημαντικού και με πολυπλοκότητα στην κατασκευή του μνημείου.

Για την υλοποίηση των πολλαπλών και σύνθετων επεμβάσεων αποκατάστασης του μνημείου απαιτήθηκαν πρόδρομες εργασίες στο εσωτερικό και στο περίβλημα του μνημείου, καθώς και η κατασκευή προσωρινού στεγάστρου προστασίας, αλλά και η πλήρης κάλυψη του εσωτερικού εμβαδού του με ικριώματα υποστύλωσης βαρέος τύπου.

«Το Τέμενος πρόκειται να αποκατασταθεί στα πρότυπα της τελευταίας φάσης του, των αρχών του 20ου αιώνα, με παράλληλη ανάδειξη στοιχείων προηγούμενων φάσεων, ώστε να είναι αναγνώσιμη η δομική ιστορία του μνημείου, όπως και οι επεμβάσεις που έγιναν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης- ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 3.428.876 ευρώ, συνεχίζονται τα συνοδά έργα και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου» σημειώνει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν στη συνολική αποκατάσταση του μνημείου με τον μιναρέ του (δομική και αρχιτεκτονική) στην τελευταία φάση πριν την πυρκαγιά (αρχές 20ού αιώνα) και, κυρίως, στην ανακατασκευή του συνόλου της περίτεχνης στέγης του (ξύλινου φορέα και της επιστέγασής της), με κριτήριο την προστασία του μνημείου και την αναγνώριση της δομικής ιστορίας του.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκσκαφή θεμελίων και τάφρων παρουσία αρχαιολόγου, καθαίρεση νεότερων στοιχείων κατασκευών από άοπλο και οπλισμένο σκυρόδεμα, προσεκτική αφαίρεση ξύλινων ή σιδερένιων κουφωμάτων, αποδόμηση τμημάτων μιναρέ και καταγραφή, καταβίβαση και αναδόμησή του μετά του συνόλου των δακτυλίων ενίσχυσης, ανακατασκευή φέροντος οργανισμού στέγης, τρούλου, τυμπάνων, τόξων και επίπεδης οροφής, επικάλυψη στέγης με φύλλα μολύβδου, ανακατασκευή φεγγιτών από τεχνητό λίθο, επένδυση με λιθοδομή όψεων αναβαθμών και εξωτερικών κλιμάκων και επιστρώσεις εξωτερικών πλακοστρώσεων με λίθινες πλάκες.

Βρέθηκε ανάδοχος για την αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο